ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας σχεδιάζει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το χειρόγραφο τιτλοφορείται «Βαρήνις ὁ Γαλικὸς μάγιρας καὶἄλα» και είναι μετάφραση στα ελληνικά μιας ιταλικής έκδοσης του 1781 με τίτλο «Il Cuoco Francese», που σημαίνει «ο Γάλλος μάγειρας»
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας σχεδιάζει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας φυλάσσεται το παλαιότερο γνωστό ελληνικό χειρόγραφο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, το οποίο χρονικά τοποθετείται λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για το παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής στην ελληνική γλώσσα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, παλαιότερο ακόμα και από τη «Μαγειρική» της Σύρου, του 1828.

Το χειρόγραφο τιτλοφορείται «ΒαρήνιςΓαλικὸς μάγιρας καὶἄλα» και είναι μετάφραση στα ελληνικά μιας ιταλικής έκδοσης του 1781 με τίτλο «Il Cuoco Francese», που σημαίνει «ο Γάλλος μάγειρας», ο οποίος δεν είναι άλλος από τον François Pierre de laVarenne (1615-1678), γνωστό Γάλλο σεφ της εποχής του, το βιβλίο του οποίου μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Η παρουσίαση του βιβλίου στο περιοδικό «Γαστρονόμος», που θα κυκλοφορήσει ως ένθετο στην «Καθημερινή της Κυριακής» το Σάββατο 13/3/2021, γίνεται από τον φιλόλογο – ιστορικό – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα, προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ο οποίος το 1993 το φωτογράφισε και εργάστηκε επάνω σε αυτό. Στο κανάλι YouTube, στη διεύθυνση: https://youtu.be/b0cXflclo70 υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο ο κύριος Τσελίκας παρουσιάζει το χειρόγραφο, ενώ ταυτόχρονα ένας μάγειρας εκτελεί συνταγές από αυτό.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας έχοντας επίγνωση του πολυσήμαντου ρόλου της στη σύγχρονη κοινωνία, θέτει ως προτεραιότητα τη φροντίδα και υλική διαφύλαξη, αλλά και την ανάδειξη του μεγάλου πνευματικού πλούτου που διαθέτει (μοναδικά χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά κ.ά.) και σχεδιάζει, όταν αυτό επιτραπεί από τις καταστάσεις, την αξιοποίησή του προκειμένου να προβληθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά και να εμπλουτιστεί η διεθνής βιβλιογραφία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ