ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Επείγουσα ανάγκη το προοδευτικό μέτωπο

Η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα, προκειμένου να εφαρμόσει ένα σκληρά αντιλαϊκό πρόγραμμα, αναφέρει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.
Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Επείγουσα ανάγκη το προοδευτικό μέτωπο

Η Νέα Δημοκρατία δεν διδάχθηκε απολύτως τίποτα, ούτε από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση που και με δικές της βαρύτατες ευθύνες προηγήθηκε, αλλά ούτε από την πρωτοφανή στις μέρες μας πανδημία, αναφέρει ο βουλευτής Εύβοιας του Σύριζα, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές και την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης από τη διαχρονικά συντηρητική παράταξη της χώρας. Δύο χρόνια που είναι ήδη αρκετά, προκειμένου να εξαχθεί το ασφαλές πλην επικίνδυνο για τον τόπο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν διδάχθηκε απολύτως τίποτα, ούτε από τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση που και με δικές της βαρύτατες ευθύνες προηγήθηκε, αλλά ούτε από την πρωτοφανή στις μέρες μας πανδημία, που μας ταλαιπωρεί συλλογικά σαν ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο.

Η αλήθεια είναι πως λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε αυτά τα δύο χρόνια να αντιμετωπίσει μεγάλες και καθόλου εύκολες προκλήσεις. Εξίσου αλήθεια είναι όμως, πως, παρά την απροκάλυπτη στήριξη και ασυλία που απολαμβάνει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και παρά τη φυσιολογική συσπείρωση που εμφανίζει μια κοινωνία πίσω από την εκάστοτε κυβέρνησή της σε περιόδους όπως αυτή της παγκόσμιας πανδημίας, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν αποτύχει πλήρως σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Η διαχείριση της πρώτης περιόδου της υγειονομικής κρίσης, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε απολύτως ορθά να ακούσει τους επιστήμονες, ήταν δυστυχώς μια αναλαμπή. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να οικειοποιηθεί την προσπάθεια της χώρας και των πολιτών, ανακοινώνοντας δια στόματος του Πρωθυπουργού πως χάρη στις πολιτικές του η Ελλάδα είχε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Από τότε, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη μία κυβέρνηση που η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου της στη διαχείριση της πανδημίας είναι κραυγαλέα. Ζήσαμε ένα χειμώνα με βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με ολόκληρη τη χώρα κλειδωμένη σε ένα πολύμηνο, πλήρως αναποτελεσματικό και καταστροφικό για την οικονομία lockdown, ενώ ταυτόχρονα φαινόμενα ανεμελιάς όπως η βόλτα του Πρωθυπουργού με το ποδήλατο στην Πάρνηθα τη στιγμή που οι πολίτες τηρούσαν στωικά τα μέτρα, αλλά και φαυλότητας, όπως οι εκτός σειράς εμβολιασμοί των πολιτευτών της ΝΔ και των οικογενειών τους, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση προκαλεί το κοινό αίσθημα, έχοντας απολέσει κάθε επαφή με την κοινωνία.

Θα ήταν ωστόσο άστοχο να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Μπορεί να μην είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας -όπως δεν έχει και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού- ωστόσο έχει ένα άλλο σχέδιο, αυτό της μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, όχι όμως για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για τα δικά της αποκλειστικά μικροκομματικά συμφέροντα.

Παρά τον παραμορφωτικό και καλλωπιστικό φακό των καλοπληρωμένων με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, η πραγματικότητα στη χώρα, στο μέσο θεωρητικά της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, πόρρω απέχει δυστυχώς από το αφήγημα του success story. Η οικονομία αποτελεί αντικείμενο δημιουργικής λογιστικής, η ανεργία καλπάζει, οι όροι της εργασίας επιδεινώνονται, η νεολαία στοχοποιείται κατ’ επανάληψη και η ανασφάλεια και ο φόβος γενικεύονται. Την ίδια στιγμή, η πρωτοφανής αναξιοκρατία, το μπαράζ απευθείας αδιαφανών αναθέσεων, οι Λίστες Πέτσα, τα Σκόιλ Ελικίκου, η άλωση των Ανεξάρτητων Αρχών από ημετέρους και πάρα πολλά άλλα δεν αφήνουν αμφιβολίες για το χρονικό διάστημα που η ΝΔ θα παραμείνει στην εξουσία, ο επικουρικός πυλώνας της ασφάλισης θα είναι ο επόμενος που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο των νεοφιλελεύθερων εμμονών της κυβέρνησης.

Απέναντι σε αυτή τη σχεδόν δυστοπική κατάσταση, αποτελεί καθήκον του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου να αντιδράσει. Η προσπάθεια για ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο αφορά μια επείγουσα πλέον κοινωνική ανάγκη για προάσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας, της ειρήνης, του κοινωνικού κράτους, της νέας γενιάς και του περιβάλλοντος και δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική με ορίζοντα τις εκλογές, καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα υποχωρήσουν εύκολα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως πιστοποιήθηκε και από την πρόσφατη πανελλαδική Συνδιάσκεψη, έχει πλέον μία ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να εργαστεί σκληρά για μία καλύτερη, δικαιότερη, πιο αξιοκρατική, πιο σύγχρονη Ελλάδα.

Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, το βασικότερο ερώτημα για μία προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι το “με ποιους”, αυτά θα απαντηθούν στην ώρα τους. Το βασικότερο ερώτημα είναι “για ποιους” και σε αυτό, από θέση αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απαντά «για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ