ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές πρωτοβουλίες με ευρύτερη σημασία από τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα

Σημαντικές πρωτοβουλίες με ευρύτερη σημασία από τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας COVID-19, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλοι Γ. Σκαρίμπα προχωρά σε δραστηριότητες με ευρύτερη σημασία.

Σε συνέντευξη τύπου, που οργάνωσε την Πέμπτη 5/11/20 στον 2ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρότου κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη οι εξής πρωτοβουλίες.

   1. Είναι ήδη στον «αέρα» μέσω του ιστοτόπου του Συλλόγου (https://skarimpas.gr/ψηφιακή έκθεση των Καραγκιοζοφιγούρων του Γ. Σκαρίμπα, που φυλάσσονται στο Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα. Η σημασία του Καραγκιόζη ως στοιχείο του λαϊκού μας πολιτισμού είναι γνωστή. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική-ιστορική σημασία των Καραγκιοζοφιγούρων τεκμηριώνεται και από τη «ζήτησή» τους σε μεγάλες πολιτιστικές εκθέσεις της χώρας μας (έχουν παρουσιαστεί για ευρύ διάστημα στην Παλαιά Βουλή, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κ.ά.).

Καθώς η πανδημία COVID-19 έχει μεγιστοποιήσει τιςδυσκολίες για τη «ζωντανή» γνωριμία του κοινού με τις Καραγκιοζοφιγούρες, η ψηφιακή έκθεσή τους θα διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Η ψηφιακή έκθεση γίνεται με τα φωτογραφικά αντίγραφα των αυθεντικών μορφών, τα οποία δημιουργήθηκαν στο μέγεθος των πρωτοτύπων, χάριν της καλλιτεχνικής συμβολής του Γιάννη Ζήκου.

   2.     Είναι διαθέσιμο στα σχολεία της χώρας και άλλες πιθανόν εκπαιδευτικές δομές, έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό  για τον Γ. Σκαρίμπα και το έργο του, το οποίο έχει παραχθεί επί τούτου  από τον Σύλλογο Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα. Το σχετικό υλικό, που είναι προσαρμοσμένο για μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από τους εκπαιδευτικούς, τόσο στην πραγματική όσο και σε εικονική τάξη, καθώς και σαν «ασκησιολόγιο» και «εργασίες» για το σπίτι. Το εκπαιδευτικό υλικό (οι μήτρες του) διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με τον Σύλλογο ([email protected]). 

  Σημειώνεται εδώ ότι η δημιουργία των ψηφιακών αντιγράφων των Καραγκιοζοφιγούρων του Γ. Σκαρίμπα, το εκπαιδευτικό υλικό, ο ιστότοπος καθώς και σειρά εξοπλισμών του Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου Γιάννη Σκαρίμπαχρηματοδοτήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων  το 2018, γεγονός που επίσης σηματοδοτεί την ευρύτερη σημασία των σχετικών δραστηριοτήτων.

   3.     Την οργάνωση του 2ου Συνεδρίου για τον Σκαρίμπα θα επιδιώξει ο Σύλλογος Φίλοι του Γ. Σκαρίμπαγια το 2024, οπότε και συμπληρώνονται 40 χρόνια από τονθάνατο του λογοτέχνη. Το σχετικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία εντός του 2021 μιας συνεργασίας ενδιαφερόμενων φορέων και επιστημόνων προκειμένου να διαμορφωθούν οι γενικοί στόχοι του Συνεδρίου και να επιλεγεί η Οργανωτική Επιτροπή που θα αναλάβει την πραγματοποίησή του.

  Σε περίπτωση αδυναμίας οργανώσεως του 2ου Συνεδρίου για τον Σκαρίμπα λόγω εγγενών δυσχερειών, εναλλακτικά σχεδιάζεται η πραγμάτωση ενός πολύπλευρου αφιερώματος στον συγγραφέα (με περιεχόμενο φιλολογικό, εικαστικό, μουσικό, θεατρικό κ. ο. κ.)

   4.  Τέλος, ο Σύλλογος Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα ανακοίνωσε ότι το Ετήσιο Φιλολογικό Μνημόσυνο του λογοτέχνη για το 2021 θα έχει θέμα την ιστορία που έχει συγγράψει με τίτλο «Το ’21 και η Αλήθεια», με ομιλητές και παρουσιαστές γνωστούς διανοούμενους και καλλιτέχνες, ενώ λόγω COVID-19 ο αρχικός προγραμματισμός για τονΦεβρουάριο του 2021 φαίνεται πως θα μετατεθεί για αργότερα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΜΠΑΡΟΥΤΟΞΥΛΟ
ΤΣΩΚΟΣ