Στα Ψαχνά Ευβοίας η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα Ψαχνά Ευβοίας η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μεταφέρθηκε από τα Κατούνια στα Ψαχνά Εύβοιας

Στα Ψαχνά και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου η Ιερά Εικόνα του Ιωάννου του Προδρόμου από τα Κατούνια.

Από τις 20:30 έως τις 00:30 στον ναό θα τελεστούν Μικρή Αγρυπνία, Παράκληση, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Η ιστορία της εικόνας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κιβωτός της Ορθοδοξίας, ήταν αρχές του 20ού αιώνα όταν η εύφορη κοιλάδα των Ψαχνών επλήγη από αδηφάγες  ακρίδες. Οι κάτοικοι των Ψαχνών αλλά και των γύρω περιοχών βρίσκονταν σε απόγνωση. Τα χρόνια εκείνα η καταπολέμησή τους ήταν δύσκολη έως ακατόρθωτη. Μόνη ελπίδα οι προσευχές τους, που όμως δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Αν οι ακρίδες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο, ο χειμώνας θα τους έβρισκε σε άθλια οικονομική κατάσταση, που σήμαινε πείνα, αρρώστιες και εξαθλίωση.

Μέσα σε αυτή την απόγνωση, οι πιστοί σκέφτηκαν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννη, που βρισκόταν σε μοναστήρι στην περιοχή Κατούνια.

Η μετάβαση εκεί, εκείνα τα χρόνια, ήταν πολύ δύσκολη. Γινόταν με τα πόδια και στην καλύτερη περίπτωση με τη βοήθεια αλόγων ή μουλαριών. Μέσα από κακοτράχαλα και αδιάβατα μονοπάτια, δάση, βουνά και φαράγγια, οι προσκυνητές αντίκριζαν από τη θέση «Ράχη» το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ο γυρισμός, αν και πιο δύσκολος, γινόταν για τους προσκυνητές πιο εύκολος, γιατί είχαν συντροφιά τον Αϊ-Γιάννη, καθώς και τον ιερέα του χωριού Αγιά Σοφιά, τον παπά Αποστόλη. Αγκαλιά με την εικόνα – και τα πόδια τους λες και είχαν φτερά, αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Τη χρονιά εκείνη οι κάτοικοι των Ψαχνών και των γύρω περιοχών  περίμεναν στη θέση Κόμμα ανυπόμονα να φανεί η εικόνα με τους προσκυνητές. Ο ιερέας Παπακούρνης, οι ψάλτες, ο πρόεδρος των Ψαχνών, οι χωροφύλακες, οι δάσκαλοι, τα παιδιά με τα λάβαρα και ο απλός κόσμος, όταν αντίκρισαν από μακριά τους προσκυνητές, άρχισαν να ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο. Δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια των δύστυχων Ψαχνιωτών. «Βοήθησέ μας Αϊ-Γιάννη, σώσε μας!», φώναζαν.

Στη συνέχεια έγινε λιτανεία σε όλο το χωριό. Στο τέλος, ο Παπακούρνης με βροντερή φωνή φώναξε: «Βόγκα το, Αϊ-Γιάννη μ’, βόγκα το. Διώξ’ τες στ’ άγρια κλαδιά και στ’ άγρια βουνά». Πετάγεται ο παπά Αποστόλης και λέει: «Όχι στ’ άγρια βουνά, γιατί κατοικώ εγώ σε αυτά, αλλά στις άγριες θάλασσες». «Ναι», απαντά ο Παπακούρνης, «διώξ’ τες στ’ άγρια κλαδιά και στις άγριες θάλασσες». Και -ω του θαύματος!- κύματα-κύματα οι ακρίδες πέταγαν μακριά και έπεφταν με φόρα μέσα στη θάλασσα του Ευβοϊκού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ