SPANOS_2023
Εύβοια: Η αναβίωση ιστορικού χωριού έγινε «μαγνήτης» για τους επισκέπτες
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Η αναβίωση ιστορικού χωριού έγινε «μαγνήτης» για τους επισκέπτες

Ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά στην Εύβοια παίρνει και πάλι ζωή χάρη στην προσπάθεια των ανθρώπων του και του Συλλόγου του.

Η Εύβοια είναι γεμάτη όμορφα και γραφικά χωριά. Το κάθε ένα έχει την ιστορία του. Άλλο μεγάλη, άλλο μικρότερη, το κάθε χωριό έχει να πει τη δική του ιστορία στον επισκέπτη.

Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά, όμως, είναι τα Θαρρούνια. Στο σπήλαιο «Σκοτεινή», απέναντι από τη θέση στην οποία βρισκόταν το χωριό από τον 15ο αιώνα, βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης από τη μέση νεολιθική εποχή μέχρι τη μυκηναϊκή εποχή.

Το χωριό στη σημερινή θέση κτίστηκε το 1666 από κατοίκους του παλιού χωριού Κακή Πέτρα, συγκεκριμένα από αυτούς που απέμειναν μετά από μία θανατηφόρα πανώλη. Τα ερείπια του παλιού χωριού σώζονται μέχρι σήμερα σε απότομο λόφο ανάμεσα στα Θαρρούνια και το Τραχήλι.

 

 

Αυτό, λοιπόν, το ιστορικό χωριό στο οποίο έχουν βρεθεί ίχνη ζωής από τη νεολιθική εποχή, έφτασε σήμερα κοντά στον «αφανισμό» του. Τα Θαρρούνια είναι μόλις το τρίτο μικρότερο χωριό της Εύβοιας, σε πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Το χωριό μέτρησε μόλις 48 κατοίκους, οι περισσότεροι υπέργηροι και ελάχιστοι κοντά στα 60 έτη, δείχνοντας πως μετράει αντίστροφα για το… τέλος. Ένα χωριό που μόλις πριν από 20 χρόνια είχε πάνω από 200 κατοίκους, δύο-τρία καφενεία-παντοπωλεία σε λειτουργία και ζωή όλες τις ημέρες του χρόνου, περίμενε καρτερικά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και κάποιες ημέρες του καλοκαιριού για να πάρει ξανά ζωή και να ζήσει κάτι από τις παλιές εποχές της… δόξας.

 

Το τελευταίο διάστημα, όμως, στα Θαρρούνια έχει ανοίξει ξανά ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Το εγχείρημα της αναβίωσης των Θαρρουνίων δείχνει να βαδίζει στον σωστό δρόμο και οι λιγοστοί κάτοικοι, όσοι κατάγονται από το χωριό αλλά και άνθρωποι που το επισκέφθηκαν και το αγάπησαν χωρίς απαραίτητα να είναι από εκεί, έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Ο Σύλλογος Θαρρουνίων, «Η Πρόοδος», είναι αρωγός στην προσπάθεια και ήδη το νέο ΔΣ που εκλέχθηκε στις τελευταίες αρχαιρεσίες «φούλαρε» τις μηχανές και με μια σειρά από δράσεις έχει δώσει ξανά πνοή στα Θαρρούνια. Μετά από χρόνια στο χωριό έγινε ξανά Χριστουγεννιάτικη γιορτή, πραγματοποιήθηκε bazaar, έγιναν εκδηλώσεις ενώ αντίστοιχα ήταν τα δρώμενα και το Πάσχα, με εξαιρετικό στολισμό, την Πρωτομαγιά και σε διάφορες άλλες γιορτές όπου δίνεται η ευκαιρία στους Θαρρουνιάτες να επιστρέψουν στον τόπο τους και να τον δουν να ζει ξανά!

 

 

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν η λειτουργία ενός καταστήματος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο τους κατοίκους στα Θαρρούνια όσο και τους επισκέπτες. Ένα χωριό που μετρούσε κάποτε έξι λειτουργικά καφενεία, έφτασε να έχει ένα το οποίο υπολειτουργούσε κι αυτό χάρη στο φιλότιμο του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Το στοίχημα, λοιπόν, για τον Σύλλογο και για τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν την «Αναβίωση Θαρρουνίων», ήταν να λειτουργήσει ξανά στο χωριό ένα κατάστημα που θα αποτελούσε πόλο έλξης για όλους! Αυτό συνέβη και από το Σάββατο 3 Ιουνίου, στα Θαρρούνια λειτουργούν πλέον «Τα Πλατάνια». Στον χώρο του ιστορικού καφενείου του Τάσου Γιαννούλη, το οποίο αποτελούσε την πιο ζεστή γωνιά για τους κατοίκους διαχρονικά από την εποχή του πατέρα του, Κώστα Γιαννούλη, με την ονομασία «Στου Μπουζούκου», όπως ήταν το προσωνύμιο που είχαν δώσει οι κάτοικοι, λειτουργούν λοιπόν «Τα Πλατάνια».

Το κατάστημα είναι συνεταιριστικό κοινοφελούς σκοπού, και το όνομα δόθηκε «προς τιμή των υπέροχων πλατάνων της πλατείας μας, κάτω από τον ίσκιο των οποίων βρίσκεται το μαγαζί. Ένα μικρό βήμα με τεράστια σημασία για το χωριό. Ένα μαγαζί που δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στην επιβίωση του χωριού. Τα πρώτα βήματα θα γίνουν συντηρητικά και θα θέλαμε την κατανόηση όλων στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες για οτιδήποτε νεότερο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που ανέλαβαν το εγχείρημα.

 

Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του καταστήματος, άφησαν αισιόδοξα μηνύματα. Ο κόσμος που επισκέφθηκε τα Θαρρούνια και το κατάστημα ήταν πολύς και με διάθεση να επισκεφθεί ξανά μία από τις πιο όμορφες πλατείες στην Εύβοια.

Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η όμορφη πλατεία στα Θαρρούνια σχεδόν γέμισε και υπήρξαν επισκέπτες που δεν κατάφεραν να βρουν ελεύθερο τραπέζι. Σίγουρα, όμως, βλέποντας ότι υπάρχει πλέον ζωή στο χωριό, θα το επισκεφθούν ξανά!

Ο στόχος είναι τα Θαρρούνια να παραμείνουν ζωντανά, ενώ στα πλάνα των ανθρώπων του Συλλόγου είναι να προχωρήσουν και σε άλλες δραστηριότητες στο χωριό έτσι ώστε να προσελκύσουν τόσο τους ανθρώπους που κατάγονται από αυτό και έχουν απομακρυνθεί, όσο και νέους επισκέπτες.

 

 

Σε πρώτη φάση, πάντως, όποιος επισκεφθεί τα Θαρρούνια πέρα από το πανέμορφο χωριό, τα πέτρινα σπίτια, την ομορφιά της φύσης και την εκπληκτική πλατεία με τα θαυμαστά Πλατάνια, θα βρει και το ομώνυμο κατάστημα έτσι ώστε να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του. Κι αν καθίσει κανείς κάτω από τα Πλατάνια, στην πλατεία στα Θαρρούνια, έστω για ένα βράδυ με καλή παρέα, σίγουρα θα θέλει να το κάνει ξανά!

Ο Ιούλιος, άλλωστε, πλησιάζει και στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του μήνα στα Θαρρούνια, που πλέον έχουν αρχίσει να κερδίζουν το στοίχημα για την αναβίωσή τους, θα διοργανωθεί το παραδοσιακό πανηγύρι στην όμορφη πλατεία του χωριού μέχρι το πρωί!

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr