Κακοκαιρία Daniel: Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές φόβοι για πλημμύρες στην Εύβοια
Καιρός

Κακοκαιρία Daniel: Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές φόβοι για πλημμύρες στην Εύβοια

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, «κόκκινο συναγερμό» έχουν σημάνει μετεωρολόγοι στην Ελλάδα για την σφοδρή κακοκαιρία που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να πλήξει την Εύβοια.

Mε την κακοκαιρία Daniel να επελαύνει προοδευτικά στην Εύβοια, το πολύπαθο από τα φυσικά φαινόμενα, τα τελευταία χρόνια, νησί μας βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό αφού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μας έπληξαν και φέτος το καλοκαίρι, ο φόβος αλλά και ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχυρών πλημμυρικών φαινομένων είναι πέρα για πέρα υπαρκτός.

«Κόκκινο συναγερμό» έχουν σημάνει εξάλλου μετεωρολόγοι στην Ελλάδα για την σφοδρή κακοκαιρία που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να πλήξει την Εύβοια.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, νωρίτερα σήμερα έδωσε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία και συνέστησε μεγάλη προσοχή για Χαλκιδική, Θεσσαλία, Αττικοβοιωτία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο και Δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Περιέγραψε πως το σκηνικό του καιρού θα περιλαμβάνει σύννεφα που θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς το απόγευμα θα δούμε βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού.

Παράλληλα, ενισχύονται οι βοριάδες και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς, με μια τάση να πέσει ακόμα περισσότερο από τη νύχτα.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα.

Η σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία μεταβολή των καιρικών δεδομένων με ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Περιφέρεια και Δήμοι επιδίδονται φυσικά σε ένα πρωτοφανή αγώνα με τον χρόνο προκειμένου το νησί να οχυρωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα με αντιπλημμυρικά έργα ωστόσο η σφοδρότητα των επερχόμενων καιρικών φαινομένων και τα χρονικά περιθώρια αναμφισβήτητα δυσχεραίνουν το τοπίο.

Ήδη οι ποσότητες από αποκαΐδια των πρόσφατων πυρκαγιών που ξέσπασαν συνολικά στο νησί, δεν έχει καταστεί πρακτικά εφικτό, εξαιτίας του μικρού χρονικού διαστήματος που έχει περάσει που την περίοδο εκδήλωσης τους, πράγμα που κάνει φορείς και πολίτες να ανησυχούν έντονα για ενδεχόμενη παράσυρση τους από δυνητικά μεγάλους όγκους βροχής που αναμένεται να πέσουν.

Ευχής έργον είναι τα ήδη υπάρχοντα κορμοδέματα, φράγματα και λοιπά αντιπλημμυρικά μέτρα να σταθούν αρκετά για να ελαχιστοποιηθούν και ακόμη καλύτερα να αποφευχθούν πλήρως τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της χώρας ζητά:

Α) Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής)

Β) Την ορθή υλοποίηση των καθαρισμών φρεατίων ομβρίων υδάτων (ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα )

Γ) Την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων

Δ) Την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για κάθε απαιτούμενης εκ μέρους του Υπουργείου Συνδρομής (τεχνικής βοήθειας, παροχής μέσων).

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της πορείας των έργων σε όλη την επικράτεια και προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση τους, παρακαλείται κάθε Περιφέρεια/Δήμος να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εντός των προσεχών πέντε (5) ημερών- και εφεξής εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα- τα ακόλουθα:

α) συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητας των Δήμων/Περιφερειών (με τακτική επανάληψη του προγραμματισμού εργασιών καθαρισμού καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα)

β) αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά Περιφέρεια.

γ) στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων κατά το χρόνο λήψης της επιστολής του Υπουργού, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους ιδίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr