ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ποια περιοχή της Εύβοιας «θερίζει» η Γαστρεντερίτιδα- Πώς θα καταλάβετε ότι νοσείτε

Ποια περιοχή της Εύβοιας «θερίζει» η Γαστρεντερίτιδα- Πώς θα καταλάβετε ότι νοσείτε
Καθώς ο ιός δείχνει να είναι σε έξαρση στην περιοχή προβληματισμός στην Εύβοια δημιουργήθηκε αναφορικά εάν για την κατάσταση ευθύνεται η ποιότητα του νερού.

Ανησυχία στην Εύβοια έχουν προκαλέσει τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται τελευταία στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Καθώς ο ιός δείχνει να είναι σε έξαρση στην περιοχή και πολίτες που νοσούν συρρέουν στο Κ. Υ Ψαχνών προβληματισμός δημιουργήθηκε αναφορικά εάν για την κατάσταση ευθύνεται η ποιότητα του νερού.

Όπως αποτυπώνεται σε σχετικές αναλύσεις (χημικές, ραδιενέργειας και μικροβιολογικές) που έγιναν και δημοσιοποιήθηκαν από τον Δήμο, οι τιμές των υδάτων είναι εντός φυσιολογικού ορίου και έτσι δεν προκύπτει ότι η έξαρση γαστρεντερίτιδας σχετίζεται με τα ύδατα.

Μάλιστα, η αντιδήμαρχος Υγείας Σοφία Αφένδρα, δήλωσε στο evima.gr πως περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή καταγράφηκαν περί τα 100 κρούσματα ενώ τώρα παρατηρείται ευτυχώς μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, νοσούντες παρατηρήθηκαν σε Ψαχνά, Καστέλλα, Πολιτικά και Τριάδα.

Σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί η ύφεση των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτή τη στιγμή.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα η οποία και προέκυψε εξαιτίας του συνωστισμού του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας και της κινητικότητας που αυτή έφερε στην περιοχή.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.

Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, κρίνεται απαραίτητη.

Γενικές οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα και νερό

Στο πλαίσιο προστασίας της υγείας των προσφύγων και της αναγκαιότητας λήψης μέτρων πρόληψης τροφιμογενών νοσημάτων, ειδικά κατά τις περιόδους υψηλής θερμοκρασίας, ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση των παρακάτω οδηγιών:

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα

Πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα

Προστασία των τροφίμων και της περιοχής της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Πλύσιμο και απολύμανση όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του φαγητού

Χρήση ξεχωριστού εξοπλισμού και σκευών, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών

Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά

Κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος από το εμπόριο

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από πιστοποιημένο τυροκομείο

Προσεκτικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά

Κατανάλωση τροφίμων μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και όχι μετά

Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι 1 ώρα μετά την απόψυξη, η οποία δεν πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατήρηση των μαγειρεμένων φαγητών ξεχωριστά από τα ωμά, τα πουλερικά και θαλασσινά

Διατήρηση όλων των μαγειρεμένων φαγητών σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) .

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου συστήνεται η κατανάλωση του μαγειρεμένου φαγητού σε λιγότερο από 2 ώρες από την προετοιμασία του

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr