SPANOS_2023
Θύελλα για Σπύρο Πνευματικό: Πολιτικοί και κοινωνία καταδικάζουν τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή Ευβοίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα για Σπύρο Πνευματικό: Πολιτικοί και κοινωνία καταδικάζουν τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή Ευβοίας

Διευκρινιστική δήλωση, έκανε ο άρτι παραιτηθείς υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός και χθες πάντως αφού προηγουμένως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραμματέα Πολ. Επιτροπής της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Θύελλα αντιδράσεων τόσο σε επίπεδο κοινωνίας και φορέων όσο και στον πολιτικό κόσμο εντός και εκτός των κόλπων της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του, πρόσφατα παραιτηθέντα, υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας με την ΝΔ, καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Πνευματικού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για διαλογή ασθενών- επί παραδείγματι καρκινοπαθών τελικού σταδίου με μηδαμινές πιθανότητες ίασης, ως μέσο εξοικονόμησης πόρων για την δημόσια υγεία.

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”.

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κος Πνευματικός μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν συνεχεία σήμερα, σε ομιλία του στην Εύβοια, προχώρησε στην ανακοίνωση της πρόθεση του βουλευτή να παραιτηθεί δηλώνοντας«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ».

Σε μια πρώτη τοποθέτηση, λίγα λεπτά αφού γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του από την εκλογική κούρσα, προχώρησε έπειτα ο καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός κάνοντας λόγο εκ νέου για παρερμηνεία και λάθος εντυπώσεις.

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Διευκρινιστική δήλωση, έκανε ο καθηγητής ιατρικής και άρτι παραιτηθείς υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και χθες πάντως αφού προηγουμένως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραμματέα Πολ. Επιτροπής της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».

Τοποθέτηση Πλεύρη

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε το μοντέλο της πλήρους πρόσβασης σε όλες τις θεραπείες για τους ασθενείς, τόνισε σήμερα στον από την πλευρά του,  ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για την δήλωση του Σπύρου Πνευματικού.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο παράλληλα για προσωπική ιατρική προσέγγιση του κ. Πνευματικού.

Επισήμανε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι ότι αυτή την στιγμή σε 80 ογκολογικούς ασθενείς πηγαίνουν κλιμάκια γιατρών στο σπίτι τους.

Με τη φράση «αιδώς κ. Πνευματικέ», το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τονίζει πως, την ώρα που μελετώνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών, ο βουλευτής προέβη σε δηλώσεις που σχετίζονται με τη σχέση «κόστους – ωφέλειας».

ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση φυσικά ήταν η αντίδραση της Αντιπολίτευσης στη χώρα αφού ενδεικτικά με δήλωσή της η καθηγήτρια Ιατρικής και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, δήλωσε ότι η δήλωση του κ.Πνευματικού είναι «αποκαλυπτική για το σχέδιο της ΝΔ για διαλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος θεραπείας»

«Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία. Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Για αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη 3 θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο», είπε η κυρία Λινού.

«Ομολογία ενοχής και κρυφής ατζέντας της ΝΔ στην Υγεία» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευρύτερα την απόφαση Μητσοτάκη για αποπομπή «με τέτοια καθυστέρηση» του Σπύρου Πνευματικού από τις λίστες της ΝΔ.

«Το επιτελείο Μητσοτάκη ήταν ο μόνος κύκλος ανθρώπων σε όλη τη χώρα που δεν αισθάνθηκε ανατριχίλα με την αδιανόητη δήλωση περί διαλογής ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος περίθαλψης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αρχικά επιχείρησαν να κουκουλώσουν το ζήτημα, με μία δήλωση ανασκευής του ίδιου του κ. Πνευματικού. Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και να σηκωθεί τσουνάμι πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων για να αντιληφθεί η ΝΔ πως αυτή η χυδαία υπόθεση δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Και ο κ. Πνευματικός δεν θα αποπεμπόταν εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ξεκαθαρίσει πως η δήλωσή του αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την Υγεία».

Και καταλήγει: «Μπορεί ο κ. Πνευματικός να φεύγει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αυτό που μένει ωστόσο είναι η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ για την Υγεία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής περίθαλψης στο βωμό του κόστους.

Στις 25 Ιουνίου συγκρούονται δύο αντίθετα σχέδια και για την Υγεία: αυτό της ΝΔ και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν την επιλογή τους».

Λίγο νωρίτερα, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για ζητήματα οικονομίας που παραχώρησε σήμερα στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως «κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος», αλλά η «ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Άκουσα σήμερα έναν εξαίρετο επιστήμονα που τον συμπαθώ πάρα πολύ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, τον κ. Πνευματικό, να λέει ότι η λύση είναι να γίνεται διαλογή ασθενών. Το εννοούσε; Όχι απλά πιστεύω ότι το εννοούσε, πιστεύω ότι αυτή είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Ακριβώς, επειδή το είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κι έκανε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και είχε την άνεση του χρόνου και το εξήγησε και το ξαναεξήγησε, έχει μια λογική. Τι σου λέει: Υπάρχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, το Δημόσιο τόσο μπορεί, αυτές είναι οι δαπάνες που έχουμε, άρα πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση. Για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρνητική πρόγνωση, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτή είναι η αντίληψη».

ΠΑΣΟΚ

Την αποπομπή του Σπύρου Πνευματικού ζήτησε πάντως ήδη από χθες και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Action 24.

«Αυτά τα οποία υπερασπίστηκε με νηφαλιότητα σε prime time ένας γιατρός, ο οποίος χρησιμοποίησε στοιχεία απ’ αυτά που γίνονται στις ΗΠΑ, είναι αντιλήψεις απάνθρωπες. Δεν διασώζονται με την ανάρτηση μιας συγγνώμης στα social media. Είναι αντιλήψεις εκτός του δικού μας πλαισίου. Υπάρχει ιατρικός σύλλογος; Υπάρχει πειθαρχικό της Νέας Δημοκρατίας; Είναι καθηγητής, η ιατρική σχολή πρέπει να τον καλέσει να απολογηθεί. Όσο ο κ. Πνευματικός είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, έχει στίγμα η ΝΔ», είπε.

«Είναι αδιανόητο αυτό που είπε, είναι αδιανόητο να παραμένει εκεί. Και όσο κι αν θεωρεί η ΝΔ ότι κρύβει κάτω από το χαλί όλα αυτά τα ζητήματα, τα ζητήματα αυτά υπάρχουν και δεν αθωώνονται επειδή χρησιμοποιεί το επιχείρημα του 40% ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Αν αυτό το είχε πει βουλευτής ή στέλεχος άλλου κόμματος, θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων όχι μια μέρα, θα ήταν πρώτο θέμα για πολλές ημέρες. Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει ότι δεν άκουσε, δεν είδε. Ο κ. Πνευματικός έχει πιθανότητες να είναι στην επόμενη βουλή. Αυτός ο κύριος θα δίνει πλειοψηφία για να εφαρμόσει το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση Ευβοίας

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση Εύβοιας για τις δηλώσεις του γιατρού και πρώην υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ.

” Πρόκληση και οργή προκαλεί η δήλωση του κ. Πνευματικού που τολμά δίπλα στη λέξη «άνθρωπος» να βάζει τη λέξη «κόστος». Που βαφτίζει ως «ανθρώπινο» τους κόφτες σε εξετάσεις, σε ιατρικές επεμβάσεις, ακόμα και στα φάρμακα των καρκινοπαθών. Από πότε το σώμα και η υγεία του ανθρώπου κ. Πνευματικέ είναι ανθρώπινο να κοστολογούνται; Δεν είναι μόνο κυνισμός! Είναι η ουσία της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας που η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί συνεχίζοντας το έργο όλων των πλοηγούμενων κυβερνήσεων με τους χιλιάδες συμβασιούχους, με το νοσοκομείο ΑΕ, με τα πρωτόκολλα –κόφτες σε εξετάσεις κλπ.” αναφέρει το ΚΚΕ.

” Στην Εύβοια που διεκδικείτε να βγείτε βουλευτής κ. Πνευματικέ σε ένα χρόνο, δύο άνθρωποι πέθαναν «ανθρώπινα» γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.”, προσθέτει ως υστερόγραφο η ανακοίνωση.

Η Ελληνική Λύση, μέσω της υποψήφιας βουλευτή του κόμματος, Σοφία Ασημακοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Πνευματικός, υποψήφιος της ΝΔ στην Εύβοια, μιλώντας στο ΝΔradio-channel (δηλαδή το Σκαϊ) μιλώντας στον Πορτοσαλτε μας αποκάλυψε το νέο καινοτόμο σχέδιο τους για τους καρκινοπαθείς: Καιάδας!».

Η κοινωνία καταδικάζει

Η αγανάκτηση και η καταδίκη των τοποθετήσεων Πνευματικού βέβαια δεν περιορίστηκε σε επίπεδο πολιτικών ανακοινώσεων αφού ενδεικτικά από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκινοπαθών (ΕΛΛΟΚ) ανακοινώθηκαν σήμερα τα εξής:

«Την ώρα που όλη η Ευρώπη σχεδιάζει την επόμενη μέρα για την αποτελεσματική και ολιστική διαχείριση του καρκίνου μέσα από το Europes Beating Cancer Plan. Την ώρα που συζητάμε τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών με προγράμματα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών θέτοντας την ποιότητα ζωής σε πρώτο πλάνο. Την ώρα που αναζητούμε τρόπους για βελτίωση της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες και την εξατομικευμένη ιατρική προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκβάσεις και να αυξήσουμε την επιβίωση.

Την ώρα που νέα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ή βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Την ώρα που οφείλουμε να εστιάσουμε στην υλοποίηση του νομοσχεδίου για το ‘ολοκληρωμένο σύστημα παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας’ και την ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέχρι το τέλος, επέλεξε ο κύριος Σπ. Πνευματικός, ως να ήταν οικονομολόγος και όχι ιατρός, να κάνει αναφορά σε cost – effectiveness πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Μάλιστα, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος και τεκμηρίωση στο σκεπτικό του, έθεσε ως σημείο αναφοράς το σύστημα Υγείας χώρας, όπου οι ανασφάλιστοι και οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με οικονομικά κριτήρια και μόνο. Ένα σύστημα που έχει απορριφθεί από το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν συμβαδίζει με τις αξίες και την ηθική τους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο κύριος Πνευματικός άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε. Η δήλωσή του υποδηλώνει σχετικό υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Υποδηλώνει ότι απόψεις σαν και αυτή δεν απέχουν πολύ από το να καταστούν επικίνδυνες και να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας Υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν, και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια. Επιπλέον, παραπέμπουν ευθέως στη θεώρηση ότι σήμερα εφαρμόζονται μη ορθές ιατρικές πρακτικές στην ογκολογία, που τελικά ζημιώνουν το σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ακουστεί παρόμοιες απόψεις, οι οποίες μας βρίσκουν και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην αποτελούν μέρος ενός λόγου, με σαφείς επιδιώξεις για το μέλλον.

Ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εκπροσωπώντας όλους τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας και συμμεριζόμενη την αγανάκτηση και την οργή που από χθες νιώθουν, ζητούμε από τον κύριο Πνευματικό, να συναισθανθεί τον αντίκτυπο της δήλωσής του για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και να θυμηθεί ότι το ιατρικό λειτούργημα ασκείται με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, να θυμηθεί τις αρχές του ανθρωπισμού και να συνεισφέρει με την εμπειρία και τη γνώση του, καθώς υπηρετεί επί σειρά ετών το σύστημα υγείας, στην αναζήτηση πραγματικών cost-effectiveness πρακτικών για την εξεύρεση πόρων για την υποστήριξη της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλη την πορεία της νόσου.

Τέλος, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιατρούς και όλους τους λειτουργούς υγείας στη χώρα μας, που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη ζωή και την πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία και φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής».

Από το «Μέτωπο» νοσοκομειακών γιατρών ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
«Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού για περιορισμό του κόστους των ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ με περιορισμό της ιατρικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς και στόχο ‘κάποια στιγμή να τραβήξουμε κάποια γραμμή’ για να τελειώνουμε, αποτελεί μνημείο νεοφιλεύθερου κυνισμού.

Ο καθηγητής Πνευματικός ξέχασε τον γιατρό και θυμήθηκε το μεγαλοκαθηγητικό του κατεστημένο, το οποίο έθεσε στην υπηρεσία του νεομητσοτακισμου. Στην περίπτωση Πνευματικού και των εμπνευστών του προφανώς η ανθρώπινη ζωή μετριέται με το κόστος παροχής φροντίδας. Στο ίδιο πνεύμα είχαν κάνει παλιότερα δηλώσεις και οι Πέτσας, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο γιατρός Πνευματικός όμως τους ξεπέρασε, προσπαθώντας να δώσει και επιστημονικοφάνεια στις προκλητικές δηλώσεις του.

Για τους μαχόμενους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνος γνώμονας είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, όσο υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα. Μόνο κριτήριο η ανθρώπινη ζωή, και όχι το κόστος. Μόνη έγνοια ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Μπορεί στην νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία Πνευματικού – Μητσοτάκη όλα αυτά να μην είναι της μόδας. Αποτελούν όμως το δικό μας αξιακό σύστημα.

Για αυτά αγωνιζόμαστε. Αυτά υποσχεθήκαμε να τηρούμε ως γιατροί. Να υπηρετούμε τον Άνθρωπο και όχι το Κέρδος.

Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Και σε πείσμα των χωρίς ανθρωπισμό δηλώσεων, ανθρώπων πανεπιστημιακών και πνευματικών, που το πνεύμα τους έχει κατακλύσει το κόστος μας και το κέρδος, εμείς θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του ανθρωπισμού. Θα παραμείνουμε Γιατροί, κι ας μην μας θεωρούν της μόδας. Κι ας μην είμαστε τόσο πνευματικοί…».

Για μνημείο νεοφιλελεύθερου κυνισμού, κάνει λόγο τέλος και η παράταση «Μέτωπο» των νοσοκομειακών γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως θα μείνουν γιατροί κι ας μην είναι τόσο πνευματικοί.

«Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού για περιορισμό του κόστους των ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ με περιορισμό της ιατρικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς και στόχο ‘κάποια στιγμή να τραβήξουμε κάποια γραμμή’ για να τελειώνουμε, αποτελεί μνημείο νεοφιλεύθερου κυνισμού.

Ο καθηγητής Πνευματικός ξέχασε τον γιατρό και θυμήθηκε το μεγαλοκαθηγητικό του κατεστημένο, το οποίο έθεσε στην υπηρεσία του νεομητσοτακισμου. Στην περίπτωση Πνευματικού και των εμπνευστών του προφανώς η ανθρώπινη ζωή μετριέται με το κόστος παροχής φροντίδας. Στο ίδιο πνεύμα είχαν κάνει παλιότερα δηλώσεις και οι Πέτσας, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο γιατρός Πνευματικός όμως τους ξεπέρασε, προσπαθώντας να δώσει και επιστημονικοφάνεια στις προκλητικές δηλώσεις του.

Για τους μαχόμενους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνος γνώμονας είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, όσο υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα. Μόνο κριτήριο η ανθρώπινη ζωή, και όχι το κόστος. Μόνη έγνοια ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Μπορεί στην νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία Πνευματικού – Μητσοτάκη όλα αυτά να μην είναι της μόδας. Αποτελούν όμως το δικό μας αξιακό σύστημα.

Για αυτά αγωνιζόμαστε. Αυτά υποσχεθήκαμε να τηρούμε ως γιατροί. Να υπηρετούμε τον Άνθρωπο και όχι το Κέρδος.

Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Και σε πείσμα των χωρίς ανθρωπισμό δηλώσεων, ανθρώπων πανεπιστημιακών και πνευματικών, που το πνεύμα τους έχει κατακλύσει το κόστος μας και το κέρδος, εμείς θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του ανθρωπισμού. Θα παραμείνουμε Γιατροί, κι ας μην μας θεωρούν της μόδας. Κι ας μην είμαστε τόσο πνευματικοί…».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr