ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Επικεφαλής sar 312 στο evima.gr: Μετά από αυτό που ζήσαμε στη Β. Εύβοια ξέρουμε πως είναι η κόλαση

Η ομάδα διάσωσης Εύβοιας sar 312 έχει έδρα τον Κάραβο Αλιβερίου όπου και βρίσκονται τα γραφεία της.
Επικεφαλής sar 312 στο evima.gr: Μετά από αυτό που ζήσαμε στη Β. Εύβοια ξέρουμε πως είναι η κόλαση

Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο είναι τα κυρία χαρακτηριστικά των δράσεων της ομάδας διάσωσης Εύβοιας, sar 312.

Μέσα από τις συνεχείς δράσεις της η ομάδα έγινε γνωστή και με αρκετές διακρίσεις τόσο στην Εύβοια όσο και ανά το Πανελλήνιο.

Η ομάδα διάσωσης Εύβοιας sar 312 έχει έδρα τον Κάραβο Αλιβερίου όπου και βρίσκονται τα γραφεία της.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Νίκος Αποστόλου σε μια συνέντευξη ΕΦ όλης της ύλης μιλά στο evima.gr για την πορεία και τη διαδρομή της ομάδας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο evima.gr

1- Όλοι μιλούν με θαυμασμό για την ομάδα σας. Πείτε μας δυο λόγια για τη sar 312

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – S.A.R.-312 είναι μια εθελοντική ομάδα που ιδρύθηκε και λειτουργεί επίσημα από τον Απρίλιο του 2017.

Είναι ενταγμένη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 01/2018.

Σε απόλυτη συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.

Επιπρόσθετα.

Είμαστε εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Πυρασφάλειας (European Fire Safety Community Team).

Είμαστε εγγεγραμμένοι στα μητρώα της European Civil Protection

Συνεργάτες στο Resistant Crisis Platform – Πρόγραμμα Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ομάδα μας διανύει λοιπόν τον τέταρτο χρόνο ζωής , είναι σχετικά μια νέα ομάδα με πολλές όμως δράσεις άλλα και εκπαιδεύσεις στο ενεργητικό της, συνεργάζεται με αντίστοιχες ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και του Εξωτερικού.

Η Ομάδα μας απαρτίζεται από 68  ευαισθητοποιημένους και εκπαιδευμένουςεθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταβούν σε οποιαδήποτεπεριοχή, εντός ή εκτός συνόρων που έχει πληγεί από καταστροφές.

Και φυσικά πλαισιώνεται και από το επιστημονικό μας προσωπικό όπως γιατρούςνοσηλευτές  και μια ψυχολόγο.

2- Κυρία δράση σας ποια είναι;

Η διοίκηση της ομάδας εδρεύει στον Κάραβο Αλιβερίου και φιλοξενείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Ν.Ε. από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών.

Έχουμε 6  Εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών πιστοποιημένους από το European ResuscitationCouncil ( Ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης )και σκοπός μας είναι να εκπαιδεύουμε και να πιστοποιούμε πολίτες αλλά και μαθητές στις πρώτες βοήθειες.

Επιπλέον η διοίκηση της ομάδας θα προετοιμάζει παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς όπως αυτή την στιγμή που μιλάμε ξεκίνησε  μια βάση ετοιμότητας στην Αττική με  δυναμικό 12 Ατόμων που συμμετείχε ενεργά στις πυρκαγιές του Αύγουστου στηνΒαρυμπόμπη Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Άγιο Στέφανο, Αφίδνες, Μαλακάσα αλλά και Εθνική Οδό.

Έχουμε  ξεκινήσει “Σύσταση και Λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής”, στις περιοχές που χρήζουν ανάγκης και βοήθειας και ως εκ τούτου τα μέλη μας λειτουργούν επικουρικά και ως Εθελοντές Ακτοφύλακες .

Ο σκοπός της S.A.R – 312 είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην δασοπροστασία, στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, στην Έρευνα και Διάσωση ατόμων από Αεροπορικά, Ορειβατικά, Ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, η παροχή ή διαχείριση Ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

3) Πρόσφατα είχε μια σημαντική βράβευση για τησημαντική σας συμβολή στις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας. Περιγράψτε μας τις μέρες που ζήσατε στη Βόρεια Εύβοια;

Έχουμε  στο ενεργητικό μας πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ όπου και είμαστε και συνεργάτες του, από Πανεπιστημιακούς, από Αξιωματικούς του πολεμικού Ναυτικού κ.α.

Μια από αυτές που καμαρώνουμε ήταν που μαςβράβευσε ο Κύριος Πατούλης στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.το 2018, και τώρα φυσικά στις 6 /12 που μας κάλεσαν να παραστούμε στην Ακαδημία εθελοντισμού με σκοπό να βραβεύσουν τον ανώνυμο εθελοντή για την συμβολή του στιςκαταστροφικές πυρκαγιές της βορείου Ευβοίας.

Τώρα εφόσον μας ζητάτε να σας περιγράψουμε  αυτές τις 6 ημέρες στην βόρειο Εύβοια, θα σας πω ένα πράγμα.

Μετά από αυτό ξέρουμε πως είναι η ΚΟΛΑΣΗ και δεν υπερβάλω.

Εικόνες καταστροφής παντού, οι πολίτες σε πλήρη απόγνωση, όλα τα σώματα έτοιμα να καταρρεύσουν από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για να προστατέψουν ότι μπορούσαν, κυρίως όμως την ανθρώπινη Ζώη.

Τι να πω για την εκκένωση της Λίμνης εκείνο το βράδυ της Παρασκευής στις 6 Αυγούστου, που πραγματικά θύμιζε στιγμές διωγμού στην Σμύρνη την ώρα που οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και επιβιβάζονταν στο ferry boat.

Το Κυριότερο για εμένα όμως είναι ότι δεν θρηνήσαμε πολίτες όπως στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

4- Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία για τις εθελοντικές ομάδες;

Και ποια η ανταπόκριση του κόσμου στη sar 312 ?

Εδώ τώρα είναι μια μεγάλη συζήτηση και πολύ λυπηρή μάλιστα.

Έχω να πω πως ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ένα πολύ ακριβό σπορ και γενικά η έννοια του εθελοντισμού είναι κάπως μπερδεμένη, η χώρα μας είναι πολύ πίσω  σε αυτόν τον τομέα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών πιστεύουν σε εμάς και είναι στο πλευρό μας.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο κάθε σύλλογος είναι μια τεράστια ΜΚΟ και το κάνει μόνο για το κέρδος.

Από την δίκη μου όμως πλευρά θα σας πω ότι μέχρι τώρα η δική μας  ομάδα μας  αυτά τα τέσσερα χρόνια ότι κατάφερε, οφείλετε καθαρά και μόνο  στα χρήματα που συγκεντρώναμε τα μέλη μεταξύ μας,  από το υστέρημά μας και όχι από το Περίσσευμά μας, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτές τις εποχές που ζούμε δεν υπάρχει περίσσευμα.

Η μόνη χρονιά που μας βοήθησε οικονομικά ο δήμος μας ήταν πέρυσι.

Παρόλο που είμαστε από 2018 ενταγμένοι στα μητρώα του.

Τώρα εάν με ρωτάτε πως θα πρέπει να ήταν η κατανομή των χρημάτων στις εθελοντικές ομάδες θα σας απαντήσω .

Δεν χρειάζεται να έχεις βγάλει πανεπιστήμιο για να καταλάβεις ότι θα πρέπει ο κάθε αρμόδιος φορέας να ελέγχει τις δράσεις της κάθε ομάδας και ανάλογα με το βιβλίο συμβάντων και το πόσο εργάζεται η κάθε ομάδα θα πρέπει και να αμείβεται.   Και φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις η κατανομή των χρημάτων γίνεται και βάση ψήφων  δυστυχώς.

Ευτυχώς που στην δική μας περίπτωση  βρεθήκαν κάποιοι  πολίτες που για εμάς είναι ( Άγγελοι εξ ουρανού ) που κάθε τόσο τάσσονται στο πλευρό μας και μας στηρίζουν και οικονομικά και υλικά.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Αύγουστο που τρέχαμε νύχτα μέρα στην βόρειο Εύβοια για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, είχαμε  ματώσει οικονομικά. Για την ακρίβεια το μπάτζετ του επόμενου μήνα για το γάλα των παιδιών μας το είχαμε  δώσει για να προμηθευτούμε καύσιμα.

Θέλω να πω εδώ λοιπόν ένα τεράστιο ευχαριστώ σε μια πατριώτισσα μας που μένει στο εξωτερικό μου τηλεφώνησε ένα μεσημέρι και με ρώτησε πως μπορεί να μας βοηθήσει . Μετά από μίση ώρα μου ξανά τηλεφώνησε και μας κατέθεσε  ένα πόσο ώστε να μπορούμε να προμηθεύσουμε με καύσιμα με τα οχήματα μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους συνάνθρωπους μας.

Όπως καταλαβαίνετε είναι όλα θέμα παιδιάς, η έννοια του εθελοντισμού στο εξωτερικό είναι πολύ ποιο ανεπτυγμένη σε σχέση με την χώρα μας.

5Υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική, τοΛιμενικό και την αστυνομία;

Φυσικά και υπάρχει συνεργασία, για την ακρίβεια  η κάθε εθελοντική ομάδα που είναι ενταγμένη την πολιτική προστασία λειτούργει επικουρικά πάντα στο κάλεσμα της κάθε αρμόδιας υπηρεσίας, και επιχειρεί όπου της  ζητηθεί .

Αυτός αλλώστε είναι και ο ρόλος του κάθε εθελοντή αρκεί να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κάθε προϊσταμένου και της κάθε υπηρεσίας που θα τον καλέσει .

 

6Έχετε συμβάλλει σημαντικά σε αρκετά περιστατικά ανά την Εύβοια. Τι εισπράξατε;

Κοιτάξτε εάν πάρετε το βιβλίο συμβάντων, που κάθε χρόνο το καταθέτουμε στον δήμο  μας, θα δείτε ότι  έχουμε περίπου 78 περιστατικά καταγεγραμμένα τον χρόνο.
Η ομάδα μας έχει λάβει μέρος σε αρκετές αποστολές, όπως  στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι στις πλημμύρες της Μάνδρας,  στις πλημμύρες της Εύβοιας, στις πυρκαγιές του Αυγούστου  με ένα κλιμάκιο στην Αττική και αλλά δυο στην Βόρεια Εύβοια να επιχειρούν ταυτόχρονα επί 6 ημέρες.

Στις θαλάσσιες έρευνες του υπουργού Κύριου Βαλυράκη , στις πλημμύρες στα Μεσοχώρια που όλη την νύχτα κάναμε έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοουμένου βοσκού, στα Κοτύλαια Όρη με τις δυο γυναίκες που είχαν χαθεί όταν είχαν πάει για μανιτάρια. Σε αρκετές θαλάσσιες έρευνες για ατυχούς κολυμβητές και ψαροτουφεκάδες, σε φωτιές του Δήμου Κύμης Αλιβερίου όπως του Γαβαλά που μας δόθηκε εντολή τα μεσάνυχτα να εκκενώσουμε προληπτικά το χωριο, φέτος στην φωτιά στα Μεσοχώρια.

Και φυσικά που μας καλούν οι πολίτες σε πολλά τροχαία δυστυχήματα και συνδράμουμε στο πλευρό της τροχαίας  έως ότου έρθει το ΕΚΑΒ να παραλάβει τους τραυματίες .

Να θυμηθούμε τον μεγάλο χιονιά στην Κύμη όπως και άλλους χιονιάδες  που τρέχουμε να απεγκλωβίσουμε όλη την νύχτα τα οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί λόγο παγετού  και να μεταφέρουμε με τα ΙΧ τετρακίνητα μας οχήματα ανθρώπους που πρέπει να μεταφερθούνσε νοσοκομεία.

Είμαστε λοιπόν μια ομάδα ανθρώπων με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και τρέχουμε όπου μας χρειαστούν.

Φανταστείτε λοιπόν τι παραπάνω θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, εάν είχαμε όχημα στην ομάδα και βοήθεια από την πολιτεία για καύσιμα και εξοπλισμό που δυστυχώς τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και χρησιμοποιώντας τα δικά μας μέσα, είτε αυτά είναι  αυτοκίνητα είτε πλωτά μέσα.

Αυτό λοιπόν που εισπράττουμε καθημερινά από τους πολίτες, είναι σεβασμός αγάπη και θαυμασμός.

7Ο εθελοντισμός πλέον έχει μπει στη ζωή όλωνμας. Τι χρειάζεται για να είναι πιο εύκολο το έργοτου;

Νομίζω πλέων μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια κατάλαβα πόσο πολύ έχει αρχίσει να μπαίνει στην Ζώη μας ο εθελοντισμός και ειδικά από νέα παιδία.

Υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο πιστέψτε με, αρκεί να βοηθήσει και η πολιτεία. Το έζησα όταν κάθε μέρα λάμβανα μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από ομάδες νεαρών παιδιών από όλη την Ελλάδα από Μακεδονία έως και την Κρήτη που μου ζητούσαν να τους καθοδηγήσω πως μπορούν να ενταχτούν στο πλευρό μας και να προσφέρουν ότι μπορούν  στους κατοίκους αλλά και στους πυροσβέστες μας . δεν θα ξεχάσω την ημέρα που μια παρέα παιδιών έφτασε με το αγροτικό τους στο Μαντούδι,  με την καρότσα γεμάτη παγάκια και μέσα νερά και ισοτονικά ποτά και μας ζήτησε να τους οδηγήσουμε στους πυροσβέστες που επιχειρούσαν για να τα μοιράσουν. Όπως και μια παρέα νεαρών παιδιών που ήρθαν στα γραφεία μας από την Αθηνά με τέσσερα ΙΧ γεμάτα προμήθειες και μας βοήθησαν να φορτώσουμε το φορτηγό που είχε έρθει εκείνη την στιγμή  ώστε να στείλουμε ότι είχαμε συγκεντρώσει με την βοήθεια συλλόγων αλλά και πολιτών της περιοχής μας.  Αποτέλεσμα  στείλαμε εκείνη  την ημέρα 5 τόνους τρόφιμα φάρμακα και νεράστους πληγέντες.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι ένας φορέας που να μπορεί να οργανώνει να στηρίζει τους εθελοντές και να τους εκπαιδεύει έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι και ταυτόχρονα όμως ασφαλείς σε ότι κάνουν.

8Ποια τα επόμενα βήματα της ομάδας;

Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα για την συνέχεια είναι να μπορούμε να μπαίνουμε σε σχολεία να εκπαιδεύουμε τους μαθητές στις πρώτες βοήθειες ,

Έχουμε βάλει στόχο να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να αποκτήσουμε ένα δικό μας τετρακίνητο όχημα ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση που θα χρειάζεται να επιχειρήσουμε. Δηλαδή το καλοκαίρι να γίνεται πυροσβεστικό,  και τους χειμερινούς μήνες να μπορεί να φέρει εξοπλισμό για την κάθε ανάλογη περίπτωση,  είτε αυτό λέγεται πλημμυρικά φαινόμεναείτε  λέγετε χιονιάς.

Μέχρι τώρα δυστυχώς κάποιες μεγάλες εταιρίες μας κορόιδευαν με ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα μας κάνουν δώρο ένα τέτοιο όχημα.

Και σε δεύτερο χρόνο θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε και ένα δικό μας φουσκωτό σκάφος για να μπορούμε να είμαστε και στο υγρό στοιχειό χρήσιμοι.

Βλέπετε η Εύβοια είναι ένα μεγάλο νησί πολύ κοντά στην Αθηνά  που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδεςεπισκέπτες, έχει τεράστια έκταση ακτογραμμών  όπως και μεγάλο ορεινό όγκο με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αρκετά περιστατικά.

 

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ