ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λέκκας για Θήβα: Τι είπε για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα από την Παρασκευή
Λέκκας για Θήβα: Τι είπε για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού

Για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Θήβα και κατά πόσο αυτή εμπνέει ανησυχία, μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είχε αρχίσει η δραστηριότητα από το πρωί της Παρασκευής με μικρούς σεισμούς που ήταν όμως, αισθητοί στη Θήβα και στη γύρω περιοχή, και κορυφώθηκε την Κυριακή το πρωί, με ένα σεισμό της τάξεως των 4,4 βαθμών», ανέφερε αρχικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Πάνω από 100 σεισμοί εκδηλώθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα, οι οποίοι είχαν μικρό βάθος της τάξεως των 5-6-7 χλμ. και τα επίκεντρά τους απείχαν πολύ λίγο από τη Θήβα. Έχουμε να κάνουμε με τοπικούς σεισμούς που αποκτούν χαρακτήρα ενός σμήνους σεισμών», εξήγησε ο κ. Λέκκας στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για το εν λόγω φαινόμενο και αν προκαλεί ανησυχία, με το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, λαμβάνοντάς τους ως ένα σημάδι, είπε πως «αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτό. Συνήθως, όμως, η μορφή αυτή των σεισμών δεν καταλήγει σε μεγάλο σεισμό. Υπάρχει μια πολύ μικρή επιφύλαξη ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 5 ή 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι ελάχιστη η πιθανότητα και θέλω να το τονίσω».

«Έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε κάνει ενημερωτικές εκστρατείες»

Για αυτό το θέμα, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας σχετικά με την προετοιμασία που έχει γίνει σε περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, «έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε κάνει σχέδια και με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους περιοχής, ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι. Έχουμε κάνει ενημερωτικές εκστρατείες», επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μια ακραία περίπτωση.

«Στα πολύ παλαιά κτίρια ίσως να υπάρχει πρόβλημα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα. Στα καινούρια κτίρια δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Το πρώτο μέρος προφύλαξης αυτών των κατοίκων είναι να αποφεύγουν να διαμένουν ή να περνούν από τέτοιες κατοικίες», κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ