Ο Γεώργιος Μαρίνος στο evima για τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γεώργιος Μαρίνος στο evima για τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Τι λέει στο evima.gr ο Ευβοιώτης Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής, Γιώργος Μαρίνος

Στο evima μίλησε αποκλειστικά για τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Γεώργιος B. Μαρίνος Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής -Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γεώργιος Μαρίνος για τον ένα χρόνο πανδημίας: Οι μεταλλάξεις, η αδυναμία εμβολιασμού του πληθυσμού και η μη συμμόρφωση  με τα μετρά προστασίας.  


Ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

 Σύμφωνα με νέες έρευνες, η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο μετά τον αρχικό εντοπισμό της στην Βρετανία στο τέλος του 2020, είναι 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη.

 Έντονη είναι πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική. Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο ένα νοσοκομείο διαθέτει 200 κλίνες και αν σκεφτούμε ότι μόνο χθες στην Αττική έγιναν 185 νέες εισαγωγές, αυτό σημαίνει ότι “Κάθε μέρα, σε κάθε εφημερία γεμίζει με ασθενείς κι ένα νοσοκομείο στην Αττική”.

   Η έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής της διασποράς του SARS-CoV-2, η επέκταση των εφεδρειών του συστήματος υγείας και η αποτελεσματική εμβολιαστική στρατηγική αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της υγειονομικής ανταπόκρισης στην πανδημία.

 Σε προληπτικό επίπεδο γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία των βασικών μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 που περιλαμβάνουν την καθολική χρήση μάσκας προσώπου, την τήρηση σωματικής απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων και τη σχολαστική προσωπική υγιεινή με επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τήρηση των μέτρων καραντίνας σε περίπτωση θετικού κρούσματος ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ώστε να διακοπεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η αλυσίδα μετάδοσης. Η μείωση της  κινητικότητας του πληθυσμού σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ηπανδημία.

   Η πανδημία έχει έναν πολύπλευρο αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την ανίχνευση των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 πριν από ένα χρόνο στη χώρα μας, η αντίδραση του συστήματος υγείας ήταν άμεση και αποτελεσματική έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2020 να υπάρχει σημαντική επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Η θεραπευτική φαρέτρα συνεχώς βελτιστοποιείται και ανανεώνεται με νέες θεραπευτικές επιλογές και σε συνδυασμό με την έγκριση όλο και περισσότερων αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) και το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και την επίτευξη ικανού ποσοστού συλλογικής ανοσίας στην κοινότητα θα μπορέσει να καμφθεί η επιδημιολογική καμπύλη και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Εξάλλου στα μέσα Μάϊου, όταν και εφόσον όλα πάνε καλά θα έχει επιτευχθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό όλων των πολιτών 65 ετών και άνω και όλων των ευπαθών ομάδων να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της υγειονομικής ανταπόκρισης της χώρας μας έναντι στην πανδημία COVID-19.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr