ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Παπαθωμά στο evima.gr: Η Π.Ε. Βοιωτίας προχωρά σε 6 νέα έργα προϋπολογισμού 8.000.000 €. – Τι είπε για την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου

Φανή Παπαθωμά: «Έμφαση στα έργα του Κωπαϊδικού πεδίου που αλλάζει και όχι μόνο!
Παπαθωμά στο evima.gr: Η Π.Ε. Βοιωτίας προχωρά σε 6 νέα έργα προϋπολογισμού 8.000.000 €. – Τι είπε για την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου

Η Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας σε μιας άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη σήμερα στο evima.gr μιλά για το έργο που έχει επιτελέσει.

Μιλά στη Ματίνα Ρέτσα τα έργα και τις δράσεις όπως και για τις εκδηλώσεις με τις οποίες η Βοιωτία τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας  έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο της Περιφερειακής αρχής να παρουσιάσει αναλυτικά το έργο που έχει επιτελέσει και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητας, ανάμεσά τους και στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, η οποία εξειδίκευσε τα έργα και τις δράσεις του περασμένου χρόνου.

Παράλληλα, η κα Παπαθωμά απαντά στο «Εvima.gr» και για την επίσκεψη της Προέδρου κας Γιάννας Αγγελοπούλου στη Βοιωτία, όπως και για τις εκδηλώσεις με τις οποίες η Βοιωτία τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Ματίνα Ρέτσα: Κα Παπαθωμά, πρόσφατα ολοκληρώσατε και εσείς τον δικό σας απολογισμό, όσον αφορά τα πεπραγμένα του 2020. Θέλετε να μας δώσετε, σε βασικές γραμμές, τα κυριότερα σημεία αυτού του δημόσιο απολογισμού;

 

Φανή Παπαθωμά: Κληθήκαμε την εβδομάδα που μας πέρασε σε μια  κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, όπου συμμετείχαν υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι Επιμελητηρίων, προϊστάμενοι υπηρεσιών της Περιφέρειας και εκπρόσωποι φορέων της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να παρουσιάσουμε όλα εκείνα που κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά και καθ’ όλη την τρέχουσα θητεία από τον Σεπτέμβριο του 2019, ωρίμασαν, προχώρησαν ή και ολοκληρώθηκαν, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν. Έργα και δράσεις με στόχο να υπηρετήσουν τον πολίτη της Στερεάς Ελλάδας και να δημιουργήσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Προσωπικά αναφέρθηκα αναλυτικά στα έργα που συμβασιοποιήθηκαν και δημοπρατήθηκαν ή περαιώθηκαν εντός του 2020, όπως η ενίσχυση των δύο νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας με υγειονομικό εξοπλισμό, η διεκπεραίωση 12 υιοθεσιών και η ψυχοκοινωνική στήριξη κακοποιημένων γυναικών, η βελτίωση οδικού δικτύου της ΠΕ Βοιωτίας, ο καθαρισμός ρεμάτων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.  Στον τομέα του πολιτισμού συνεχίζεται η  η υλοποίηση της Α΄ φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Παράλληλα, βελτιώσαμε τις συνθήκες οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Βοιωτίας, προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό ρεμάτων ΠΕ Βοιωτίας, σε αποκατάσταση της κοίτης και των αναχωμάτων Κηφισού ποταμού, την μελέτη για την κατασκευή 7 κυκλικών κόμβων στην ΠΕ Βοιωτίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από εμένα, όμως, στο μεγάλο έργο της διαχείρισης της Κωπαΐδας. Μετά την ολοκλήρωση 17 έργων συνολικού προϋπολογισμού 7.700.000€  ενώ προχωράμε και 6 νέα έργα προς εκτέλεση προϋπολογισμού 8.000.000 €. Η ΠΕ Βοιωτίας  δίνοντας έμφαση στην  αναπτυξιακή προοπτική  του νομού ακόμα και μέσα σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, πρωτοστατεί  και ενισχύει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους και πετυχαίνοντας τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Έχοντας πάντα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στα έργα μας, προτεραιότητά μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ολοκλήρωση των ενταγμένων έργων και η ωρίμανση όσων έχουν δρομολογηθεί και αποτελούν τους κύριους άξονες της αναπτυξιακής δυναμικής της Βοιωτίας. Μιας δυναμικής η οποία πέραν της καθημερινότητας που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, αγγίζει μελλοντικές αναπτυξιακές στοχεύσεις. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους μας, τους 6 Δημάρχους μας και τα δημοτικά συμβούλια καθώς επίσης και τους υπηρεσιακούς μας που καταθέτουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια που λέγεται Βοιωτία.

 

Ματίνα Ρέτσα: Ανάμεσα στις τελευταίες ανακοινώσεις σας είδαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλίας σας, που είχε να κάνει με την προστασία του αγροτικού πληθυσμού. Όντως θα ξεκινήσετε τη διανομή των rapid test για τους εργάτες γης;

 

Φανή Παπαθωμά: Ξέρετε, η Βοιωτία δεν έχει μόνο πολύ σημαντική βιομηχανική ζώνη αλλά μια πλατιά αγροτική οικονομία. Η Π.Ε. Βοιωτίας αφουγκράζεται τις ανάγκες του αγροτικού μας κόσμου και πριν ακόμη ξεκινήσει για τα καλά η αγροτική περίοδος και οι αγρότες μας βγουν  μαζικά για ανοιξιάτικες εργασίες  στις καλλιέργειές τους,  μεριμνούμε  για την προστασία τους και ξεκινάμε  τη διανομή  rapid tests για τους εργάτες γης. Η αρχή  θα γίνει από τον Αγροτικό Σύλλογο Ορχομενού και θα συνεχίσουμε με όσους Συλλόγους θελήσουν να κάνουν το ίδιο για τα μέλη τους.

 

Ματίνα Ρέτσα: Σας είδαμε ακόμη να προωθείτε την προοπτική ενός εμβολιαστικού κέντρου στο κτήριο της Ε.Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδεών και το δραστήριο Παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μια ακόμη πρωτοβουλία για την διευκόλυνση του κόσμου που θέλει να εμβολιαστεί;

 

Φανή Παπαθωμά: Πράγματι είναι μια ακόμη πρωτοβουλία που έχει στόχο να διευκολύνει τους κατοίκους της Λιβαδειάς να μην μετακινηθούν έως το Νοσοκομείο αλλά σε κεντρικό σημείο να μπορούν να έρθουν να εμβολιαστούν. Πρόσφατα, με τον Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα και την Πρόεδρο του παραρτήματος Λιβαδειάς της Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Στέλλα Ταπανλή, συναντηθήκαμε για να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση της πρότασης της Αντικαρκινικής Εταιρείας για την υλοποίηση εμβολιαστικού κέντρου Covid-19 στο κτηριακό τους χώρο. Ο Δήμαρχος Λεβαδέων με ενημέρωσε για την συζήτηση που προηγήθηκε με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, κ. Αθανάσιο Τσαντήλα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών μας που έχουμε από καιρό αναλάβει σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη μας και την 5η ΥΠΕ,  προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ματίνα Ρέτσα: Όσον αφορά τους εορτασμούς των 200 χρόνων, είχατε τη χαρά να σας επισκεφθεί η Πρόεδρος της  Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου και να την ξεναγήσετε σε Αράχωβα και Δίστομο. Μάλιστα, της προσφέρατε ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο, έτσι δεν είναι;

 

Φανή Παπαθωμά: Μετά τη λήξη του εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, στην Άμφισσα, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Αγγελοπούλου μετέβη στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Μαζί με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθά και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο και Κέντρο Υφαντικής Τέχνης στην Αράχωβα, που είναι αφιερωμένο στην κεντητική τέχνη και τη χειροτεχνία. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου και συνομίλησε με τους ανθρώπους του για τη σημασία της παραδοσιακής υφαντουργίας και τα εκθέματα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού και το Μαυσωλείο στο Δίστομο και απέτισαν φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος της επίσκεψης, πράγματι, πρόσφερα στην κα Αγγελοπούλου ένα πιστό αντίγραφο μιας Ταναγραίας του 5ου αιώνα, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, χαρακτηριστικό δείγμα μιας  τέχνης που εξελίχθηκε ως έκφραση της ιδανικής και τέλειας ομορφιάς, σοφίας και καλλιτεχνίας. Κομμάτι, δηλαδή, του ανεξάντλητου πλούτου της ιστορικής βοιωτικής γης!

 

Ματίνα Ρέτσα: Παρατηρούμε ότι σας αρέσουν οι συμβολισμοί, που συνδυάζονται με ιστορικά γεγονότα ή κάνουμε λάθος;

Φανή Παπαθωμά: Χαίρομαι που το επισημαίνετε, γιατί όντως η Π.Ε. Βοιωτίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη, ξεκίνησε με πλείστους συμβολισμούς! Έβαλε τα γιορτινά της για να τιμήσει τον Θηβαίο μεταεπαναστατικό ζωγράφο Θεόδωρο Βρυζάκη, αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο πίνακά του, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», ένα έργο που θα κοσμεί όλο το χρόνο τα Διοικητήρια της Λιβαδειάς και της Θήβας.

«Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», άλλωστε, είναι ο τίτλος που επιλέξαμε να δώσουμε στο σύνολο των φετινών δράσεων της Π.Ε. Βοιωτίας, οι οποίες θα εξελιχθούν καθ` όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021. Ανάμεσά τους, η διαμόρφωση της εισόδου του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, σε αίθουσα αφιερωμένη στους Ρουμελιώτες ήρωες. Δημιουργήσαμε ένα εντυπωσιακό σπονδυλωτό έργο, που έρχεται να συμπληρώσει τη δωρεά ενός πιστού αντίγραφου του πολεμικού πλοίου του θαλασσόλυκου Λάμπρου Κατσώνη, μια προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην έδρα της Π.Ε. Βοιωτίας.  Οι συμβολισμοί, με αφορμή την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Π.Ε. Βοιωτίας, ολοκληρώνονται με την επιλογή του ιστορικού- φωτογραφικού λευκώματος του ερευνητή κ. Αντώνη Μαζαράκη με τίτλο «Κωπαϊδα, το Σήμερα του Παρελθόντος». Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην εξιστόρηση της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο και η πρώτη ξένη επένδυση κεφαλαίου στη νεότερη ιστορία της χώρας, μια δουλειά πέντε ετών συστηματικής καταγραφής κάθε πτυχής αυτού του ανεξάντλητου κάμπου, που σήμερα γίνεται ο «πρεσβευτής» της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, γεφυρώνοντας το χθες, με το σήμερα. Αισθάνομαι υπερήφανη που η Π.Ε. Βοιωτίας τιμά αυτή την ιστορική επέτειο για τη χώρα μας, με συμβολισμούς που στέλνουν διαχρονικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως, δε, στη νεολαία μας που «ανακαλύπτει» το έργο του σπουδαίο Βρυζάκη, που «ξαναγνωρίζει» τις ηρωικές μορφές των Αγωνιστών της Ρούμελης, που «μαθαίνει» για την ιστορία της Κωπαΐδας, η οποία, υπό την διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανακτά σταδιακά  τη «χαμένη της αίγλη», μέσα από το εν εξελίξει στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισής της. Και συνεχίζουμε… έρχεται το Πάσχα της Λιβαδειάς, το πιο αυθεντικό Πάσχα της Ρούμελης! Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, θέλω να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο, το πολυτιμότερο που μπορεί να έχει κάθε άνθρωπος: Την υγεία του! Να είστε καλά, εσείς και οι αναγνώστες σας. 

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ