ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στο evima δίνει την πρώτη του συνέντευξη ο νέος Δ/ντης Π/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας-Ποιο το όραμά του για τα σχολεία της Εύβοιας

Στο evima δίνει την πρώτη του συνέντευξη ο νέος Δ/ντης Π/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας-Ποιο το όραμά του για τα σχολεία της Εύβοιας

 Στο evima μίλησε ο νέος διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, Γρηγόρης Δάσκος.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε στη Ματίνα Ρέτσα για τις πρώτες του προταιρεότητες, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ματίνα Ρέτσα: Αναλαμβάνοντας τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας ποιοι είναι οι στόχοι, ποιο το όραμα σας για τα σχολεία της Εύβοιας.

Γρηγόρης Δάσκος: Θα σας απαντήσω με όσα απηύθυνα προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση φορείς στον χαιρετισμό μου με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου.

Στόχος και επιδίωξη μου θα είναι ένα σχολείο σύγχρονο, συνεργατικό και καινοτόμο που δίνει κίνητρα μάθησης στους μαθητές, προάγει τις δυνατότητές τους, καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, αναπτύσσει ισόρροπα το νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τους επίπεδο  και μεριμνά για την ασφάλεια τους. Τοσχολείο αυτό βασίζεται σε έναν κόσμο που υποστηρίζει το διάλογο των πολιτισμών, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας, προωθεί την  ειρηνική συνύπαρξηκαι την κοινωνική συνοχή, την πλήρη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών στην κοινωνική ζωή, ώστε να είναι σε θέση να ζήσουν δημιουργικά στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον του παρόντος και του μέλλοντος.

Ματίνα Ρέτσα: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Γρηγόρης Δάσκος: Η περίοδος την οποία διανύουμε είναι περίοδος προετοιμασίας – προγραμματισμού στην εκπαίδευση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για πρώτη φορά πολύ έγκαιρα – πολύ νωρίς ( από τις αρχές Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών, οι τοποθετήσεις όσων εκπαιδευτικών βρίσκονταν στη διάθεση της Διεύθυνσης αλλά κι όσων ήρθαν με αποσπάσεις και μεταθέσεις από άλλους νομούς καθώς και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών εντός νομού. Έχουν ξεκινήσει από το ΥΠΑΙΘ, οι διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών, αναμένονται περί τα τέλη του Αυγούστου  καθώς και οι διαδικασίες για  την τοποθέτηση Διευθυντών σε σχολεία, όπου η θέση είναι κενή λόγω συνταξιοδοτήσεων και αλλαγών. Συνεπώς με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τα σχολεία της Εύβοιας θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Τα όποια κενά δημιουργηθούν στη συνέχεια στα σχολεία ευελπιστούμε ότι θα καλυφθούν έγκαιρα από το ΥΠΑΙΘ.

Ματίνα Ρέτσα: Τι έχετε να πείτε στους γονείς οι οποίοι αγωνιούν για την λειτουργία των σχολείων λόγω της πανδημίας;

Γρηγόρης Δάσκος: Τα μέχρι σήμερα δεδομένα μας οδηγούν σε άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως με τη λήψη μέτρων που ο ΕΟΔΔΥ θα αποφασίσει. Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, έχουν πλέον την εμπειρία από τη λήψη μέτρων αλλά και από την εφαρμογή κανόνων για την προστασία των μαθητών και των ιδίων , από τη περίοδο του Ιουνίου, όταν και λειτούργησαν τα σχολεία μετά εκ περιτροπής πρόγραμμα προσέλευσης μαθητών. Είμαι βέβαιος ότι  θα εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες που η πολιτεία θα ορίσει για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών αλλά και των ιδίων.

Ματίνα Ρέτσα: Ποια η γνώμη σας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Γρηγόρης Δάσκος: Κάθε πρόβλημα, κάθε εμπόδιο πρέπει να αποτελεί την πρόκληση που θα μας οδηγήσει σε να πάμε πιο μπροστά να βελτιωθούμε, να καλύψουμε κενά που υπάρχουν. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ( ασύγχρονη και σύγχρονη) ήρθε για να λύσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών μας όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Οι εκπαιδευτικοί μας υπερέβαλαν εαυτούς και ανταποκρίθηκαν άριστα με την εργασία τους πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ώστε  οι μαθητές να απασχολούνται  την περίοδο της καραντίνας. Υπάρχει λοιπόν εμπειρία σημαντική από αυτή την προσπάθεια και θεωρώ ότι με την σε εξέλιξη προμήθεια από το  ΥΠΑΙΘ, αρκετών χιλιάδων τάμπλετ με τα οποία θα εφοδιαστούν τα σχολεία μας το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς και με την συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα καταφέρουμε αν χρειαστεί να καλύψουμε τις ανάγκες των μαθητών μας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η δια ζώσης εκπαίδευση, η καθημερινή ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα στο σχολείο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη μορφή τηλεκπαίδευσης.

Ματίνα Ρέτσα: Τι θα λέγατε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς στους εκπαιδευτικούς τους γονείς και τους μαθητές της Εύβοιας;

Γρηγόρης Δάσκος: Στους συνεργάτες μου, εκπαιδευτικούς της Εύβοιας θα έλεγα ότι μπορούμε με καλή θέληση, με συνεργασία, με υπομονή να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα βελτιώσουν την  εκπαιδευτική καθημερινότητα στη σχολική μονάδα. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοικτή.

Στους γονείς θα τόνιζα ότι θα πρέπει να εμπιστεύονται τους δασκάλους των παιδιών τους με τα όποια πιθανά λάθη τους. Άλλωστε ποιος άνθρωπος δεν κάνει λάθη.

Στους μαθητές μας, στα παιδιά μας που είναι η νέα γενιά που έρχεται, θα συμβούλευα να διαβάζουν, να παρατηρούν , να ερευνούν , να καινοτομούν. Το μέλλον είναι μπροστά τους, αλλά είναι απαιτητικό και χρειάζεται δουλειά για την πρόοδό τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΜΠΑΡΟΥΤΟΞΥΛΟ
ΤΣΩΚΟΣ