ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άγιοι Απόστολοι: Το χωριό-στολίδι της Νότιας Εύβοιας με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Εύβοιας είναι οι Άγιοι Απόστολοι στη νότια Εύβοια με την υπέροχη παραλία που θυμίζει κάτι από Αιγαίο
Άγιοι Απόστολοι: Το χωριό-στολίδι της Νότιας Εύβοιας με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα
Η Εύβοια αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς είτε για μία σύντομη ακόμα και μονοήμερη απόδραση αλλά και για πολυήμερες διακοπές, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα με τα όμορφα χωριά και τις ονειρεμένες παραλίες της.

Ένα από τα όμορφα χωριά της είναι και οι Άγιοι Απόστολοι, με την υπέροχη ομώνυμη παραλία που θυμίζει κάτι από Αιγαίο.

Το χωριό βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα ανατολικά,  στην πλευρά του Αιγαίου. Μόλις 2,8 χιλιόμετρα νοτιότερα από την όμορφη παραλία του Χερόμυλου στην Εύβοια, εκεί θα συναντήσετε τους Αγίους Αποστόλους, ένα ψαροχώρι που είναι χτισμένο σε ένα κόλπο που σχηματίζουν οι ανατολικές ακτές της Εύβοιας στο Αιγαίο και έχει θέα στο πέλαγος αλλά και στο βραχονήσι Γκαμήλα που βρίσκεται απέναντι του.

Ο οικισμός βρίσκεται στο ακρωτήρι Πούντα. Οι Άγιοι Απόστολοι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που βρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου και είναι περιτριγυρισμένο από μικρές όμορφες παραλίες. Τα τελευταία χρόνια, ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, γι αυτό θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και καταστήματα.

Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Παραλία Πετριών έως το 1940, οπότε και πήρε το νέο του όνομα από τον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στη περιοχή.

Το μικρό λιμάνι των Αγίων Αποστόλων που προσφέρει αρκετές εναλλακτικές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, είναι γνωστό και ως Πετριές, από το ομώνυμο χωριό. Η περιοχή έχει τη φήμη του καλού ψαρότοπου, η οποία επιβεβαιώνεται στα γραφικά ταβερνάκια της όπου θα φάτε νοστιμότατα και φρεσκότατα ψαρικά.

Συνδυάζοντας αρμονικά το γαλάζιο του Αιγαίου με τη φύση, τους αρχαίους οικισμούς και τα μεσαιωνικά κάστρα με τους φυσικούς θησαυρούς του υδροβιότοπου της λίμνης Δύστος, η περιοχή προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές.

Διαβάστε ακόμα:  Εναλλακτικοί προορισμοί για διακοπές: Εξερευνούμε τις Μικρές Κυκλάδες 

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι  το χωριό Πετριές και οι Άγιοι Απόστολοι αποτέλεσαν ορμητήριο πειρατών κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, καθώς η ευνοϊκή θέση του λιμανιού και των κόλπων που σχηματίζονται στη γύρω περιοχή είναι ιδανικό φυσικό καταφύγιο. Η σύγχρονη ιστορία του οικισμού των Αγίων Αποστόλων ξεκινά το 1830, όταν Πετριώτες ψαράδες έχτισαν τα πρώτα σπίτια και μετοίκησαν δίπλα στη θάλασσα.

Δείτε τους Αγίους Αποστόλους μέσα από το βίντεο:

Τα χωριά γύρω από τους Αγίους Αποστόλους στηρίζονται στην αγροτική οικονομία εδώ και αιώνες. Ξεκινώντας από τις γραφικές Πετριές, με τα πετρόκτιστα σπίτια, μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι με τους παλιούς νερόμυλους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωριό Κριεζά, ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Νικόλαου Κριεζώτη. Στους Ζάρακες θα θαυμάσετε τον παλιό οικισμό, που ονομάζεται Μαχαλάς, και στον οποίο γίνεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από φυσιολάτρες να αναστηλωθούν τα παλιά πέτρινα σπίτια. Νότια της λίμνης Δύστος βρίσκεται το ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο κοντά στην αρχαία δρυοπική πόλη, ενώ στους πρόποδες του λόφου Κάκαρι βρίσκεται το χωριό Κουτουμουλά με τον ομώνυμο πύργο. Στο χωριό Βέλος (ή Βελούσια) μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του μυκηναϊκού τάφου, ενώ στα 2 χιλιόμετρα από τα Λέπουρα θαυμάσετε την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα από τη θέση Μαγούλα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ