Αιδηψός: Η πόλη «δώρο αιωνιότητας» για την Αθηνά από τον Ήφαιστο- Οι μύθοι και η ιστορία της
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αιδηψός: Η πόλη «δώρο αιωνιότητας» για την Αθηνά από τον Ήφαιστο- Οι μύθοι και η ιστορία της

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 499,3 km2 και ο πληθυσμός του 21.083 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Ιστιαία.

Καθώς η Εύβοια παραμένει η σταθερή επιλογή για ολιγοήμερες- και όχι μόνο-αποδράσεις ειδικά καθώς οδεύουμε στο καλοκαίρι, μια εμβληματική πόλη της ροτιμάται κατά κόρον από τους εκδρομείς και ειδικότερα τα κοινά που θέλουν να συνδυάσουν τις ημέρας ανάπαυπλας με θεραπευτικές- αναζωογονητικές δραστηριότητες.

Φυσικά μιλάμε για την ξακουστή Αιδηψό στην οποία και θα αναφερθούμε εκτεταμένα στο παρόν άρθρο.

Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού είναι Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αιδηψού, Αρτεμισίου, Ιστιαίας και Ωρεών και της Κοινότητας Λιχάδος.

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 499,3 km2 και ο πληθυσμός του 21.083 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Ιστιαία.

Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα αφού υπάρχουν αναφορές σε αυτές στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ιαματικά λουτρά, τόσο στην εξωτερική όσο και στις εσωτερικές πισίνες καθώς και να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή.

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80 και η θερμοκρασία του νερού τους ξεκινάει από περίπου 70 βαθμούς.

Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μυθολογία η Αιδηψός αποτέλεσε δώρο του Ηφαίστου στην Αθηνά, για να μείνει πάντα νέα.

Η ιστορία λέει ότι ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, προκειμένου να έχει θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί καθιέρωσαν την Αιδηψό σε αγαπημένο τους θέρετρο.

Τα όρια του δήμου αντιστοιχούν στα όρια της παλαιότερης Επαρχίας Ιστιαίας η οποία είχε καταργηθεί το 1999 με την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας. Στα νότια, ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού συνορεύει με τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Τα πασίγνωστα νερά της παραλίας της Αιδηψού, είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης.

Νερά θερμά που ρέουν ελεύθερα στη καταγάλανη θάλασσα του Ευβοικού κόλπου.

Εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τα θερμά νερά λόγω της μοναδικής τους σύστασης προσφέρουν τη δυνατότητα αποτοξίνωσης και χαλάρωσης.

Αν εξαιρέσουμε την παραλία των θερμών, μέσα στην Αιδηψό υπάρχουν και παραλίες ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά αφού δεν είναι κρύο το νερό δεν υπάρχουν ρεύματα και δεν έχει απότομο βάθος.

Με την εναλλαγή από άμμο, βότσαλο και βράχο, ο επισκέπτης μπορεί να βρεί το ιδανικό σημείο για το μπάνιο του.

Η Αιδηψός είναι ένα από τα πιο παλιά και γνωστά θέρετρα στον κόσμο όταν πρόκειται για ιαματικά λουτρά και θεραπεία. Υπάρχουν περισσότερες από ογδόντα μεμονωμένες πηγές με νερά που κυμαίνονται από 40 έως 80 βαθμούς.

Κατά τα τελευταία χρόνια, στις υπηρεσίες Spa έχουν γίνει ιδιαίτερες σημαντικές αλλαγές και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χαλάρωση, μασάζ και ευεξίας.

Το νερό από τις πηγές της Αιδηψού είναι πολύ μεγάλης θερμοκρασίας και είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε συστατικά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και είναι στην κορυφή της λίστας στις καλύτερες ιαματικές πηγές στον κόσμο.

Είναι πολύ πλούσιες σε στοιχεία, και έχουν πολλά άλατα και μέταλλα. Επιπλέον, οι πηγές παράγουν μεγάλες ποσότητες λάσπης που χρησιμοποιείται για μάσκες προσώπου και άλλα μέρη του σώματος.

Το νερό από τις πηγές, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σπάει τα βράχια κατά την άνοδό του και εμπλουτίζεται με στοιχεία από την γη.

Όταν οι λουόμενοι κάνουν μπάνιο στο ιαματικό νερό, οι πόροι του δέρματός τους λαμβάνουν όλα αυτά τα ζωτικής σημασίας στοιχεία, τα οποία ενδείκνυνται για αρκετές παθήσεις όπως: αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδας, αποκατάσταση μετά από ατυχήματα και σε γυναικολογικά προβλήματα.

Φυσικά είναι και ένα είδος πρόληψης και ξεκούρασης από την γεμάτη άγχος καθημερινή ζωή, που δυστυχώς σήμερα ζούμε.

Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά των μεταλλικών υδάτων

Κάλιο: 0,5033
Νάτριο: 9,887

Λίθιο: 0,0056

Αμμώνιο: 0,0011
Ασβέστιο: 1,6425
Μαγνήσιο: 0,3384
Σίδηρο: 0,0075
Μαγγάνιο: 0,000013
Αργίλιο: 0,00016
Χλώριο: 18,640
Βρώμιο: 0,0558
Ιώδιο: 0,000040
Θεεικό ίον: 1,111
Υδροφωσφορικό: 0,000032
Υδροανθρακικό ίον: 0,1979

Περπατώντας κανείς στους δρόμους των Λουτρών της Αιδηψού καταλαβαίνει ότι αυτό το μέρος έχει υπάρξει «premium» προορισμός στο παρελθόν. Μεγάλοι και φαρδιοί δρόμοι, μεγάλα ξενοδοχεία, κάποια ακόμα εν λειτουργία, κάποια πλέον κλειστά αλλά εξαιτίας του αρχιτεκτονικού τους ενδιαφέροντος έχουν μετατραπεί σε τοπόσημα της πόλης.

Εξάλλου, αρχιτεκτονικές λεπτομέρεις των κτιρίων στην πόλη είναι οι εμβληματικές αποδείξεις της πρώτης ακμής της κωμόπολης ως λουτρόπολη στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr