Δίρφυς: Η «χιονομάνα» της Εύβοιας – Μαγευτικές εικόνες
Καιρός

Δίρφυς: Η «χιονομάνα» της Εύβοιας – Μαγευτικές εικόνες

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας.

Συγκλονίζουν τα πλάνα της “ντυμένης στα λευκά” Δίρφυς στην Εύβοια με το χιόνι που σκεπάζει την περιοχή να συνθέτει ένα άκρως ρομαντικό χειμερινό σκηνικό.

Το πυκνό στρώνει που καλύπτει διαχρονικά την περιοχή κάθε χειμώνα παραπέμπει σε εντυπωσιακά πλάνα ταινίας, καθιστώντας την μάλιστα νούμερο ένα επιλογή για χειμερινούς εκδρομείς και Ευβοιώτες που επιθυμούν εξόρμηση και παιχνίδι στο χιόνι.

Είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα γιαυτό και πάντα έχει χιόνι.

Οι επισκέπτες  αναλυτικότερα, ήδη θα συναντήσουν χιόνια από την πρώτη θέση καταφύγιο- το πρώτο σημείο της Εύβοιας που κάθε φορά σημειώνεται χιονόπτωση.

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας.

Το Δέλφι στα 1.743 μέτρα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικής Ελλάδας.

Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα.

Η Δίρφυς παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Δίρφυος είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδάση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιές, δρυς, πλατάνια, πεύκα και διάφορα φυλλοβόλα.

Στην αρχαιότητα επί της κορυφής της φερόταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφυος είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

Η Στενή Δίρφυος αποτελεί δημοφιλέστατο χειμερινό προορισμό και λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα προσελκύει πλήθος εκδρομέων που θέλουν να αγγίξουν και να παίξουν με το χιόνι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr