Εύβοια: Σε ποιο χωριό οι κάτοικοι μιλούν με σφυρίγματα- Η ιστορία της διαλέκτου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Σε ποιο χωριό οι κάτοικοι μιλούν με σφυρίγματα- Η ιστορία της διαλέκτου

Η διάλεκτος έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο καθώς ουκ ολίγες φορές την Εύβοια και το συγκεκριμένο χωριό έχουν επισκεφθεί δημοσιογράφοι από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν αφιερώματα στην ξεχωριστή αυτή γλώσσα.

Την δική της ιδιαίτερη μοναδική διάλεκτο, που κατ’ ουσίαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως προφορική γλώσσα, έχουν κάτοικοι χωριού στη Νότια Εύβοια.

Πρόκειται για τη σφυριχτή που, όπως ακριβώς μαρτυρά και το όνομά της αποτελεί σφυρίγματα.

Την ακούμε στο χωριό Αντιά στην Κάρυστο της Εύβοιας.

Η διάλεκτος έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο καθώς ουκ ολίγες φορές την Κάρυστο και το συγκεκριμένο χωριό έχουν επισκεφθεί δημοσιογράφοι από το εξωτερικό που θέλουν να κάνουν αφιερώματα στην ξεχωριστή αυτή γλώσσα.

«BBC» επέλεξε να παρουσιάσει το χωριό Αντιά σε παλαιότερο αφιέρωμά του.

Εδώ οι κάτοικοι επικοινωνούν με σφυρίγματα και η ομιλία τους ακούγεται σαν ένα τραγούδι από Σειρήνες μέσα στα βουνά.

Για χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούν μια αξιοθαύμαστη σφυριχτή γλώσσα. Αυτή μοιάζει με τους ήχους των πουλιών.

Το κάνουν, προκειμένου να επικοινωνούν στις απομακρυσμένες κοιλάδες. Αυτό σημειώνει το βρετανικό Μέσο, το οποίο έχει κάνει αφιέρωμα και στα τσακώνικα, η οποία είναι μία από τις αρχαιότερες ζωντανές γλώσσες της Ευρώπης.

Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, γνωστή ως σφυριά, είναι μια από τις πιο σπάνιες και πιο απειλούμενες γλώσσες στον κόσμο. Πρόκειται για μια μυστηριώδη μορφή επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις.

Μέσα από αυτή, μπορούν να σφυρηλατηθούν ολόκληρες συνομιλίες. Ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκες είναι. Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου. Η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί μια γλωσσολόγος, η Δήμητρα Χένγκεν, στο BBC, οι τόνοι και οι συχνότητες που απαρτίζουν τα σφυρίγματα ανταποκρίνονται σε λέξεις και συλλαβές της ελληνικής γλώσσας. Χάρη όμως στα διαφορετικά ηχητικά κύματά της, ακούγεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, δηλαδή δέκα φορές πιο μακριά ακόμα και από μια δυνατή κραυγή.

«Μια νύχτα, ένας άντρας βρισκόταν στα βουνά με τα πρόβατά του όταν άρχισε να χιονίζει», αφηγείται μια κάτοικος του χωριού, η Μαρία Κεφαλά, στο BBC. «Ήξερε ότι κάπου μακριά βρισκόταν ένα όμορφο κορίτσι από την Αντιά με τις κατσίκες της. Βρήκε λοιπόν μια σπηλιά, άναψε μια φωτιά και της σφύριξε να πάει να τον βρει να ζεσταθεί. Εκείνη το έκανε, και έτσι ερωτεύτηκαν οι γονείς μου».

Από το 2019 η σφυριά έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr