Εύβοια: Τα μυστηριώδη μνημεία και οι «μαγευτικές» παραλίες στον νότο του νησιού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Τα μυστηριώδη μνημεία και οι «μαγευτικές» παραλίες στον νότο του νησιού

Ιδανικός από όλες τις απόψεις είναι ο νομός της Εύβοιας για τις καλοκαιρινές αποδράσεις.

Καθώς ο καιρός ανοίγει, η Εύβοια παραμένει η σταθερή επιλογή για ολιγοήμερες- και όχι μόνο-αποδράσεις αφού η πληθώρα προορισμών αξιοσημείωτης ομορφιάς και μοναδικότητας την καθιστα αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό.

Ιδανικός από όλες τις απόψεις είναι ο νομός της Εύβοιας για τις καλοκαιρινές αποδράσεις.

Η Κάρυστος, η πρωτεύουσα της Νότιας Εύβοιας, είναι χτισμένη σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του νησιού και στη σκιά του επιβλητικού όρους Οχη.

Η Κάρυστος είναι από τα μέρη της νότιας Εύβοιας που ξεχωρίζουν για τις μαγικές εικόνες που προσφέρει με την φυσική της ομορφιά και το πόσο μοιάζει με αιγαιοπελαγίτικο οικισμό, αποτελώντας ιδανική επιλογή για μία απόδραση από το κλεινόν άστυ με θαλασσινή αύρα.

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις στον ευβοϊκό νότο, χτισμένη στη σκιά του Όχη, που μας βάζει σε καλοκαιρινή διάθεση με τη νησιωτική της αύρα. Οι επισκέπτες την αγαπούν αφενός για την ευχάριστη ρυμοτομία της -το πολεοδομικό της σχέδιο χρονολογείται από την εποχή του Όθωνα– αφετέρου για το μεγάλο ενδιαφέρον της περιοχής που την περιβάλλει.

Μεγάλοι δρόμοι, πολλές πλατείες κι αρκετά νεοκλασικά συνθέτουν την εικόνα της πόλης της Καρύστου, ενώ ο παραλιακός πεζόδρομός της πλημμυρίζει από κόσμο ειδικά το καλοκαίρι. Η καλοκαιρία προσελκύει τους επισκέπτες και στην όμορφη παραλία της Καρύστου -με άμμο και βότσαλα- που εκτείνεται σε περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

Η περιοχή της Καρύστου με τις καταπληκτικές παραλίες της και τα γραφικά χωριά του όρους Οχη συνδυάζει τις ομορφιές της θάλασσας και του βουνού.

Μπορεί έτσι να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από συναρπαστικές περιηγήσεις στις παραλίες, τους ορεινούς οικισμούς και τα χωριά του Κάβο Ντόρο, στο φαράγγι του Δημοσάρη…

Τα περίφημα Δρακόσπιτα

Πάνω από την Κάρυστο δεσπόζει το βουνό Όχη, με τα ξακουστά Δρακόσπιτα, το πιο μυστηριώδες μνημείο της Εύβοιας. Δρακόσπιτα απαντώνται κυρίως στη νότια Εύβοια αλλά και στην κεντρική, και ο χρόνος κατασκευής τους είναι άγνωστος. Ο λαϊκός μύθος τα «βάφτισε» δρακόσπιτα, καθώς η τοποθεσία και η μορφή τους δεν παραπέμπουν σε χρήση από άνθρωπο αλλά από… δράκο. Το πιο καλοδιατηρημένο από τα δρακόσπιτα είναι αυτός της Όχης. 

Την πόλη εποπτεύει και το εντυπωσιακό μεσαιωνικό Castello Rosso, χτισμένο μέσα σε πλατάνια και πηγές. Η κατασκευή του τοποθετείται στα 1030 μ.Χ. ενώ στο βάθος του υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Δίπλα στο λιμάνι μπορεί κανείς να δει το παλαιό ενετικό φρούριο, το Μπούρτζι. Αγαπημένος προορισμός για καλοκαιρινές αποδράσεις, λόγω της παραλίας της και της θάλασσας, η Κάρυστος ενδείκνυται για βόλτες και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Από την Αθήνα η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω Χαλκίδας είτε με το πλοίο, από το Μαρμάρι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr