Ο Ληθαίος ποταμός και η μαγεία της φύσης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Ληθαίος ποταμός και η μαγεία της φύσης

Το ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, μάλιστα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς στην Ελλάδα

Ο Ληθαίος ποταμός στα Τρίκαλα αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημείο αναφοράς για την όμορφη πόλη της Θεσσαλίας, με τους περισσότερους επισκέπτες της να την έχουν συνδυάσει άρρηκτα με το όνομά του. Το ήρεμο υδάτινο στοιχείο σε συνδυασμό με το μεγαλείο της φύσης ολόγυρά του (οποιαδήποτε εποχή του χρόνου) δημιουργούν συγκλονιστικές εικόνες, που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη φωτογραφική μνήμη του καθενός.

Τα νωχελικά νερά του δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, ενώ το ονειρικό σκηνικό ολόγυρά του, δημιουργεί μια γλυκιά μελαγχολία, την οποία, ωστόσο, ο καθένας έχει ανάγκη να νιώσει. Στην ουσία πρόκειται για το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του.

Ο Ληθαίος είναι παραπόταμος του Πηνειού, έχει μήκος 36 χλμ.πηγάζει από υψόμετρο 500 μέτρων στα Αντιχάσια όρη και εκβάλλει τα νερά του στην Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα.

Ο ποταμός, ωστόσο, για την πόλη των Τρικάλων έχει και ιστορική σημασία, καθώς σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, σε αυτόν γεννήθηκε και ο πρώτος γιατρός της αρχαιότητας, γνωστός και ως ο «θεός» της ιατρικής, που δεν είναι άλλος από τον Ασκπληπιό. Μάλιστα, σε μία από τις γέφυρες του ποταμού υπάρχει και το αντίστοιχο άγαλμα, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλόπουλους.

Το ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, μάλιστα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς στην Ελλάδα που διασχίζουν πόλη, με τις όχθες του να ενώνονται μεταξύ τους με συνολικά δεκατρείς γέφυρες. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούνται από τους πεζούς, με την κεντρική που ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία να χρονολογείται από το 1888 και να έχει κατασκευαστεί από Γάλλους μηχανικούς.

Μια όχι και τόσο ευχάριστη ιστορία

Και ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το Ληθαίο με τις ειδυλλιακές του εικόνες, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει και μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του η οποία σημειώθηκε το 1907. Τότε, λοιπόν, μετά από μια δυνατή καταιγίδα τα νερά του ποταμού φούσκωσαν και πήραν μαζί τους 150 κατοίκους των Τρικάλων, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τα ορμητικά νερά του συμβόλου της πόλης. Με πληροφορίες από το newsbeast.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr