ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκύρος: Το μικροσκοπικό εκκλησάκι που μοιάζει με πάλλευκη αετοφωλιά

Σφηνωμένο στη βάση ενός τεράστιου βράχου στη μέση του πουθενά
Σκύρος: Το μικροσκοπικό εκκλησάκι που μοιάζει με πάλλευκη αετοφωλιά

Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά συνηθισμένοι στις εικόνες με μικρά εκκλησάκια, ναούς και μονές στα πιο απίθανα μέρη. Τρανό παράδειγμα το ιερό δάσος των Μετεώρων, με τα μοναστήρια της περιοχής να κρέμονται σχεδόν από τις επιβλητικές κορυφές των θεόρατων βράχων του ιδιαίτερου αυτού γεωλογικού φαινομένου. Ένα παρόμοιας επιβλητικότητας σκηνικό, ωστόσο στην πιο απλή και «ταπεινή» εκδοχή του, συναντά κανείς και στη Σκύρο, με τη θέαση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που μοιάζει με πάλλευκη αετοφωλιά, να προκαλεί έκπληξη και συνάμα θαυμασμό στον επισκέπτη που θα βρεθεί στην περιοχή. Σφηνωμένο στη βάση ενός τεράστιου βράχου στη μέση του πουθενά, προκαλεί απορία με τον τρόπο που βρέθηκε εκεί.

Σκύρος – Το πανέμορφο μικροσκοπικό εκκλησάκι

Ένα μικρό, λιτό κι απέριττο ασβεστωμένο εκκλησάκι με μια μικρή μπλε πορτούλα σφηνωμένο στη βάση ενός γιγάντιου βράχου κερδίζει τις εντυπώσεις του κοινού, προκαλώντας δέος με την απλότητα αλλά και την περιπλοκότητά του, ταυτόχρονα.

Μια πάλλευκη μικροσκοπική πινελιά, σφηνωμένη στη βάση ενός πελώριου βράχου και την απεραντοσύνη της θάλασσας ως φυσικό φόντο, κάνει τους πάντες να αναρωτηθούν αν όντως αυτό που αντικρίζουν είναι αληθινό ή όχι. Μια εικόνα εντελώς σουρεάλ και εξωπραγματική, θα έλεγε κανείς, που, ωστόσο, καταφέρνει να συγκεντρώσει τα βλέμματα, δημιουργώντας παράλληλα απορία και θαυμασμό.

Το αιγιοπελαγίτικο εκκλησάκι εντυπωσιακής γραφικότητας συναντάται στην παραλία Πουριά, μετά την περιοχή Γυρίσματα, στη Σκύρο. Σαν πάλλευκη πινελιά, σχεδόν στη μέση του πουθενά, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι σμηλεμένο πάνω σε έναν εντυπωσιακό πορώδη βράχο που «αγναντεύει» το πέλαγος. Το υπόσκαφο κατάλευκο εκκλησάκι βρίσκεται στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λειτουργούσαν λατομία πωρόλιθου και χρονολογείται πριν από το 1806.

Για να μπει κανείς στο μικροσκοπικό ναό κατεβαίνει δυο- τρία σκαλοπάτια και βρίσκεται μέσα σε έναν άλλο κόσμο. Το εσωτερικό του Αγίου Νικολάου, είναι τόσο μικρό, όσο μπορεί να φανταστεί κανείς, με λιτούς και στενούς χώρους, λιγοστές εικόνες και ελάχιστα αναμμένα κεριά από τους περαστικούς που επισκέπτονται την περιοχή της Πουριάς. Στο βράχο γύρω από το εκκλησάκι δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που δοκιμάζουν τις επιδόσεις τους στην αναρρίχηση.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί εδώ με τον βράχο, το εκκλησάκι, το αρχαίο λατομείο και τον ανεμόμυλο θυμίζει 100% καλοκαιρινή Ελλάδα με την θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να κόβει την ανάσα. Κάποια από τα φωτογραφικά κλικ της μνήμης, που σίγουρα μένουν για πάντα αξέχαστα. Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκονται και άλλα εκκλησάκια, όπως εκείνο της Αγίας Παρασκευής και του Άγιου Ερμόλαου.

Πηγή – newsbeast.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ