Βόρεια Εύβοια: Αυτή είναι η παραλία που πρέπει να κάνεις το πρώτο μπάνιο του 2023
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βόρεια Εύβοια: Αυτή είναι η παραλία που πρέπει να κάνεις το πρώτο μπάνιο του 2023

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής "διαμάντι" της Βόρειας Εύβοιας, είναι η αστείρευτη ομορφιά και κυρίως η απόλυτη ηρεμία του τόπου.

Τα Ήλια είναι ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό που τοποθετείται στη Βόρεια Εύβοια.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους πέρα από τη γαλήνια θάλασσα που τα περιβάλλει, είναι η αστείρευτη ομορφιά και κυρίως η απόλυτη ηρεμία του τόπου.

Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα.

Κατά έναν παράδοξο μα συνάμα μαγικό λόγο, οι φωτιές που ξέσπασαν τον προηγούμενο χρόνο στη Βόρεια Εύβοια, δεν έφτασαν στο χωριό με αποτέλεσμα η ομορφιά του να μην πληγεί στο ελάχιστο.

Πήρε το όνομά του από τον Απόλλωνα, αρχαίο θεό του Ήλιου και του Φωτός, που εικάζεται ότι λατρευόταν σε ναό που υπήρχε στη θέση της σημερινής μονής του Αγίου Γεωργίου, ψηλότερα στο όρος Τελέθριο.

Η πρώτη θέση του χωριού βρισκόταν επάνω στο όρος Τελέθριο και αναφέρεται ως Άνω Ήλια, κτίσματα του οποίου μπορούμε να βρούμε μέχρι και σήμερα και αποτελούνται κυρίως από πέτρα και κεραμοσκεπές.

Μέχρι και τη δεκαετία του 70, οι μετακινήσεις από και προς το χωριό γίνονταν κυρίως με τη βοήθεια καϊκιών, δια θαλάσσης, μιας δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, παρά μόνο μονοπάτια, που μετακινούνταν όσοι διέθεταν ζώα όπως μουλάρια και γαϊδουράκια.

Στην νότια άκρη της παραλίας, από το παρελθόν ακόμα, ανάβλυσαν ιαματικά νερά, με την ονομασία “Θερμά” μέσα στη θάλασσα.

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, έγινε γεώτρηση στη παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών, από όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

Τα 700 περίπου μέτρα της παραλίας κατακλύζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από παραθεριστές που έλκονται από την ομορφιά του τόπου, γνωρίζοντας ότι πέρα από την υπέροχη φιλοξενία των ντόπιων, θα μπορέσουν να βρουν όλα όσα χρειάζονται για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr