Βόρεια Εύβοια: Το γαλήνιο χωριό με τα κρυστάλλινα νερά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βόρεια Εύβοια: Το γαλήνιο χωριό με τα κρυστάλλινα νερά

Ένα μαγικό μέρος στη βόρεια Εύβοια περιμένει τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Ήλια στη Βόρεια Εύβοια χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ηρεμία αλλά και την μαγική ομορφιά του.

Βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αιδηψό, ενώ έχει υπέροχη βλάστηση και μία γαλαζοπράσινη θάλασσα που γοητεύει.

Οι φωτιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, δεν έφτασαν στο χωριό με αποτέλεσμα η ομορφιά του να μην πληγεί στο ελάχιστο, προσφέροντας ακόμα και σήμερα τις πιο υπέροχες εικόνες του στον επισκέπτη.

Πήρε το όνομά του από τον Απόλλωνα, αρχαίο θεό του Ήλιου και του Φωτός, που εικάζεται ότι λατρευόταν σε ναό που υπήρχε στη θέση της σημερινής μονής του Αγίου Γεωργίου, ψηλότερα στο όρος Τελέθριο.

Η πρώτη θέση του χωριού βρισκόταν επάνω στο όρος Τελέθριο και αναφέρεται ως Άνω Ήλια, κτίσματα του οποίου μπορούμε να βρούμε μέχρι και σήμερα και αποτελούνται κυρίως από πέτρα και κεραμοσκεπές. Μέχρι και τη δεκαετία του 70, οι μετακινήσεις από και προς το χωριό γίνονταν κυρίως με τη βοήθεια καϊκιών, δια θαλάσσης, μιας δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, παρά μόνο μονοπάτια, που μετακινούνταν όσοι διέθεταν ζώα όπως μουλάρια και γαϊδουράκια.

Στην νότια άκρη της παραλίας, από το παρελθόν ακόμα, ανάβλυσαν ιαματικά νερά, με την ονομασία “Θερμά” μέσα στη θάλασσα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, έγινε γεώτρηση στη παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών, από όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

Τα 700 περίπου μέτρα της παραλίας κατακλύζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από παραθεριστές που έλκονται από την ομορφιά του τόπου, γνωρίζοντας ότι πέρα από την υπέροχη φιλοξενία των ντόπιων, θα μπορέσουν να βρουν όλα όσα χρειάζονται για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ