Φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα για όσους προκαλούν χαρακιές σε αυτοκίνητα
Uncategorized

Φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα για όσους προκαλούν χαρακιές σε αυτοκίνητα

Με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή κινδυνεύουν με βάση τον νόμο όσοι χαράσσουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι μικροφθορές στο αυτοκίνητο, όσο προσεκτικοί και να είμαστε, είναι σχεδόν αναπόφευκτες, ειδικά από τη στιγμή που κινούμαστε καθημερινά εντός του αστικού ιστού, σε στενούς δρόμους, με διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ κ.ο.κ. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες φθορές που προκαλούνται εσκεμμένα από τρίτους, οι οποίοι είτε χωρίς λόγο, είτε εξαιτίας κάποιας ασήμαντης αντιδικίας αποφασίζουν ότι πρέπει να αλλοιώσουν την εικόνα του οχήματός μας.

Με «όπλο» τους ένα κλειδί, ή κάθε λογής άλλο αιχμηρό αντικείμενο χαράσσουν σταθμευμένα ΙΧ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ιδιοκτητών, οι οποίοι βλέπουν το αγαπημένο τους όχημα να έχει βανδαλιστεί.

Σύμφωνα με το carandmotor, η φθορά ξένης περιουσίας αποτελεί μια συνθήκη που δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους νομοθέτες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να υφίσταται συγκεκριμένη διάταξη στον ποινικό κώδικα όπου ορίζονται οι ποινές για τον θύτη. Και αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη φυλάκιση, ταυτόχρονα με την επιβολή χρηματικής ποινής.

Τι λέει το άρθρο 59

Ειδικότερα, στο άρθρο 59 «Απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας» του νόμου 5090/2024 αναγράφεται:

«Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή.

Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή

Εφόσον, λοιπόν, κάποιος χαράξει αυτοκίνητο και η υπόθεση οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι κινδυνεύει με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

Σε περίπτωση, τώρα που κάποιος οδηγός πέσει θύμα ενός συμπολίτη του ο οποίος αποφάσισε να βανδαλίσει το ΙΧ του, πρέπει να γνωρίζει ότι τα βασικά ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν τις χαρακιές από τρίτους.

Για να είναι κάποιος καλυμμένος πρέπει να επιλέξει την προαιρετική κάλυψη «κακόβουλες ενέργειες», η οποία ενδέχει να υπάρχει σε μερικά ασφαλιστήρια συμβόλαια – συνήθως στα πακέτα που περιλαμβάνεται και η κάλυψη πυρκαγιάς και η μερική/ολική κλοπή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr