ΓΣΕΕ: Δεν τα βγάζουν πέρα οι εργαζόμενοι με την ακρίβεια- Αύξηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις η μόνη λύση
Uncategorized

ΓΣΕΕ: Δεν τα βγάζουν πέρα οι εργαζόμενοι με την ακρίβεια- Αύξηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις η μόνη λύση

Νέα έρευνα καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κύμα ακρίβεια που πλήττει τη χώρα
Μεγάλη είναι η δυσκολία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πέρασε στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία φέρνει στο φώς της δημοσιότητας η ΓΣΕΕ, το 80% δηλώνει ότι δεν έχει αύξηση στον μισθό του εντός του 2022, ενώ το 67% φαίνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τον επερχόμενο χειμώνα και την ενεργειακή κρίση. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπει την αύξηση των μισθών ως λύση και ζητά επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Την ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης, διενήργησαν η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, σχετικά με τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Η έρευνα απευθύνθηκε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • Το 71% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (πολύ και αρκετά).

 

  • Το 20% των εργαζομένων δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει καθόλου στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει δύσκολα, το 30% σχετικά εύκολα και το 3% εύκολα.

 

  • Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

 

  • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 

  • Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.

 

  • Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

 

  • Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Τέλος, το 30% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

 

ΓΣΕΕ: Παρεμβάσεις άμεσα

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. «Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων» υπογραμμίζει.
Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:

• Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης).

• Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.

• Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.

• Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr