Τα εμπόδια στο πλαφόν σε πετρέλαιο και αέριο
Uncategorized

Τα εμπόδια στο πλαφόν σε πετρέλαιο και αέριο

Ο ενεργειακός «πόλεμος» Ρωσίας - ΕΕ ξεκίνησε

Ο ενεργειακός «πόλεμος» Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε. Οι G7 σκλήρηναν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα, με την τελευταία να αντιδρά άμεσα, ανακοινώνοντας ενεργειακό αποκλεισμό στην Ευρώπη.

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν την Παρασκευή να επιβάλουν ανώτατο όριοτιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, υποστήριξαν ότι το μέτρο αυτό θα περιορίσει την τιμή που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στους δυτικούς καταναλωτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθεια.

Όμως λίγο αργότερα, ο Πούτιν έκλεισε τη στρόφιγγα της Gazprom «σφραγίζοντας» τον αγωγό Nord Stream, με την εταιρία να επικαλείται τεχνικό πρόβλημα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία.

Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Σε ανάλυσή του, το Reuters επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου είναι ευκολότερη στα λόγια, απ’ ότι στην πράξη.

Έχει συμβεί στο παρελθόν;

Ένας κάπως παρόμοιος μηχανισμός δημιουργήθηκε ως μέρος του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφής» από τα Ηνωμένα Έθνη το 1995 για να επιτρέψει στο Ιράκ να πουλάει πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα. Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε ανώτατο όριο τιμής.

Το πρόγραμμα που εισήγαγε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε σκοπό να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των απλών Ιρακινών, αποτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Οι αγοραστές πετρελαίου πλήρωσαν χρήματα σε λογαριασμό μεσεγγύησης που διαχειρίζεται η τράπεζα BNP Paribas. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων στο Κουβέιτ και οι επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ελεγχόμενα αντικείμενα με τυχόν υπόλοιπους πόρους.

Το πρόγραμμα υπέφερε όμως από εκτεταμένη διαφθορά και κατάχρηση. Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ενωμένα στην αντίθεσή τους στην κυβέρνηση του Χουσεΐν, το σώμα διχάζεται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των 35 χωρών που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη Ρωσία. Η Κίνα και η Ινδία έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και με μεγάλη έκπτωση, καθώς η Ευρώπη μείωσε τις εισαγωγές της.

Ο στόχος και τα εμπόδια

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το κόστος παραγωγής, για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη της Ρωσίας θα μειωθούν ενώ διατηρεί την παραγωγή.

Σήμερα, η Ρωσία λαμβάνει περισσότερα έσοδα από ό,τι πριν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών έχουν αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Οι χώρες της G7 αγοράζουν ήδη πολύ λίγο πετρέλαιο από τη Ρωσία και οι έμποροι και οι μεσίτες πετρελαίου, είπαν ότι η ιδέα του ανώτατου ορίου τιμής, ισοδυναμούσε με απόδειξη, ότι οι άμεσες απαγορεύσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν αντιπαραγωγικές, καθώς αυξήθηκαν τα ρωσικά έσοδα.

Μετά και την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream, που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, το πλαφόν θα μπορούσε να αποτύχει και να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.

Θα συνεργαστούν Κίνα και Ινδία;

Η Ινδία για παράδειγμα, έχει παράσχει πιστοποίηση ασφάλειας για δεκάδες πλοία, επιτρέποντας τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Η Ρωσία και ορισμένοι αγοραστές βρίσκουν ήδη εναλλακτικές για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τοπικών ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών εγγυήσεων.

Επομένως, αυτός ο μηχανισμός δεν θα αναγκάσει την πλήρη συμμετοχή σε ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο Richard Bronze από το think-tank Energy Aspects.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr