Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο συνολικός προϋπολογισμός για μαστογραφίες και εξετάσεις στον γυναικείο πληθυσμό είναι 50.476.400 ευρώ ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέχρι 31/03/2023.

Δωρεάν μαστογραφίες μέσω ΕΟΠΥΥ σε γυναίκες άνω των 50 ετών, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ethnos, ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης που ονομάζεται «Φώφη Γεννηματά»και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης .

Με βάση το συνολικό πρόγραμμα των εξετάσεων πρόληψης, όλοι οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ με πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει προς Δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους καλεί να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να πραγματοποιήσουν τις δωρεάν μαστογραφίες στον γυναικείο πληθυσμό.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για μαστογραφίες και εξετάσεις στον γυναικείο πληθυσμό είναι 50.476.400 ευρώ ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέχρι 31/03/2023.

Δωρεάν μαστογραφίες

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις θα είναι μαστογραφίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να τις κάνουν σε ιδιωτικές δομές χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή. Στην περίπτωση που βρεθεί κάτι ύποπτο, θα ακολουθεί υπέρηχος και ειδική εξέταση από γιατρό για περαιτέρω εκτίμηση.

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία, θα ακολουθεί ειδική εξέταση από ιδιώτη γιατρό, επίσης δωρεάν για την ασφαλισμένη. Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα δοθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα χρειασθεί να εξετάσουν ασφαλισμένες που θα παρουσιάσουν ύποπτα ευρήματα στην μαστογραφία και θα κάνουν υπέρηχο.

Με αποστολή SMS 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια που θα ορισθούν από το υπουργείο Υγείας και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να οργανώνει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τους άνδρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα. Για το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων στον πληθυσμό υπάρχουν 270 εκατ. διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr