Αγγούρια: Υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα;
ΥΓΕΙΑ

Αγγούρια: Υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα;

Κίνδυνος για σαλμονέλα σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ

Τα αγγούρια που πωλούνται σε 14 πολιτείες ανακαλούνται λόγω ανησυχιών για μόλυνση από σαλμονέλα όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Συγκεκριμένα τα αγγούρια διανεμήθηκαν από την Fresh Start Produce Sales Inc., μια εταιρεία χονδρικής πώλησης προϊόντων με έδρα τη Φλόριντα. Τα πιθανώς μολυσμένα αγγούρια στάλθηκαν σε χύμα χαρτοκιβώτια από τις 17 Μαΐου έως τις 21 Μαΐου σε κέντρα λιανικής διανομής, χονδρεμπόρους και διανομείς υπηρεσιών τροφίμων στην Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Μέριλαντ, Βόρεια Καρολίνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Πενσυλβάνια , Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Βιρτζίνια και Δυτική Βιρτζίνια.

Τα αγγούρια είναι «σκούρα πράσινα, περίπου 1,5 έως 2 ίντσες σε διάμετρο και 5 έως 9 ίντσες μήκος», είπε η FDA, σημειώνοντας ότι τα μίνι αγγούρια και τα αγγλικά αγγούρια που διανέμονται από την εταιρεία δεν περιλαμβάνονται στην ανάκληση.

Η ανάκληση εκδόθηκε αφού το Υπουργείο Γεωργίας της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι ένα δείγμα αγγουριού Fresh Start Produce Sales βρέθηκε θετικό για βακτήρια Salmonella . Ο FDA εξετάζει επί του παρόντος την αλληλουχία του γονιδιώματος των βακτηρίων για να διαπιστώσει εάν συνδέεται με μια συνεχιζόμενη επιδημία σαλμονέλας .

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς μολύνθηκαν τα αγγούρια.

Μέχρι στιγμής, η FDA δεν έχει αναφέρει ασθένειες σε σχέση με την ανάκληση και τα αγγούρια πιθανότατα δεν είναι πλέον “στην αγορά”. Η Fresh Start Produce Sales είπε επίσης ότι έχει επικοινωνήσει με τους λιανικούς πελάτες της και ζήτησε να αφαιρέσουν τα πιθανώς μολυσμένα αγγούρια από τα ράφια τους και να ειδοποιήσουν τους πελάτες για την ανάκληση.

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για το Fresh Start Produce Sales από την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Την περασμένη εβδομάδα, όταν μάθαμε το ζήτημα, ζητήσαμε αμέσως από τους πελάτες μας να αφαιρέσουν οποιοδήποτε απόθεμα από την αγορά”, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Health . “[Τα αγγούρια] έχουν διάρκεια ζωής 10-12 ημέρες. Έτσι, ενώ είναι απίθανο τα αγγούρια να είναι διαθέσιμα προς πώληση ή στις κουζίνες των καταναλωτών, εάν οι καταναλωτές έχουν αμφιβολίες, δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν που ανακαλείται.”

Αντίθετα, οι πελάτες που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αγοράσει τα δυνητικά μολυσμένα αγγούρια θα πρέπει να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν για επιστροφή χρημάτων.

Εάν ζείτε σε μία από τις πληγείσες πολιτείες και δεν είστε βέβαιοι εάν έχετε ανακληθεί αγγούρι, η FDA συνιστά να κάνετε check-in στο κατάστημα από όπου αγοράσατε το λαχανικό για να δείτε εάν το προϊόν που ανακλήθηκε πωλήθηκε εκεί.

Γιατί είναι ανησυχητική η μόλυνση από σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα ωμά πουλερικά , το κρέας και τα αυγά, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μαγειρεύετε σωστά αυτά τα τρόφιμα και να σκοτώνετε τυχόν βακτήρια πριν τα καταναλώσετε.

Αλλά επειδή τρώγονται συνήθως ωμά, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν τους ανθρώπους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο FDA δεν μοιράστηκε πώς μολύνθηκαν τα αγγούρια με σαλμονέλα . Αλλά τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στα λαχανικά μέσω του νερού άρδευσης, μαζί με πολλά άλλα σημεία στην αλυσίδα καλλιέργειας και επεξεργασίας τροφίμων, είπε στον Health ο Darin Detwiler, PhD , συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής της πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University . Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το μολυσμένο νερό άρδευσης είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η σαλμονέλα καταλήγει σε φρέσκα προϊόντα.

Η κατάποση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη από σαλμονέλα , γνωστή και ως σαλμονέλωση . Υπάρχουν περίπου 1,35 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ενώ πολλές περιπτώσεις σαλμονέλωσης είναι ήπιες, προκαλώντας διάρροια , πυρετό και πόνο στο στομάχι που μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά ή ακόμα και να πεθάνουν. Οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις από σαλμονέλα .

Εφόσον το Fresh Start Produce Sales δεν παρείχε κωδικό παρτίδας ή κωδικό προϊόντος σε συνδυασμό με αυτήν την ανάκληση, είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα δυνητικά μολυσμένα αγγούρια. Εάν είστε ευάλωτοι σε μια σοβαρή λοίμωξη από σαλμονέλα ή απλά δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε, ο Detwiler είπε ότι μια “ασφαλής προσέγγιση” είναι να αποφύγετε τα αγγούρια εάν ζείτε σε μία από τις πληγείσες πολιτείες, ιδιαίτερα “μέχρι να γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες .”

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα , το CDC συνιστά να ακολουθείτε καλές συνήθειες για την ασφάλεια των τροφίμων—αυτές περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των χεριών και των σκευών, τον διαχωρισμό του ωμού κρέατος από άλλα τρόφιμα, το μαγείρεμα των τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες και την αποθήκευση τροφίμων σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στην περίπτωση των ακατέργαστων προϊόντων, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη σαλμονέλωση είναι να προσέχετε τις ανακλήσεις τροφίμων. Η Detwiler συνέστησε επίσης να αγοράζετε προϊόντα από αξιόπιστους προμηθευτές και να πλένετε καλά τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα φάτε.

Πηγή: Health

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr