Άνοια: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση ασθενών
ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση ασθενών

Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές καινοτομίες και αναμένεται να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων με άνοια και των άτυπων φροντιστών τους.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα (6.11.2023) ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές καινοτομίες και αναμένεται να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων με άνοια και των άτυπων φροντιστών τους.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξει ηθική οριοθέτηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά και θεσμική αναγνώριση των άτυπων φροντιστών τους», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου.

Σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι:

η περιγραφή του περιεχομένου των δικαιωμάτων και την οριοθέτησή τους και
η αναγνώριση του ρόλου των άτυπων φροντιστών, η σημασία των οποίων είναι σημαντική για την επιμέλεια, τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και την παραμονή στο οικιακό περιβάλλον των πασχόντων από άνοια.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την καινοτομία του αλλά και των «προγενέστερων οδηγιών περίθαλψης και φροντίδας».

Αυτό σημαίνει πως για κάθε ασθενή με Άνοια και Αλτσχάιμερ θα ορίζεται ένα πρόσωπο, το οποίο θα καθίσταται νομικά υπεύθυνο γι’ αυτόν, όταν ο ίδιος χάσει τις νοητικές του λειτουργίες και δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει για τη ζωή του.

Το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» θα συντάσσεται όταν τίθεται η διάγνωση και η νόσος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια και θα είναι σε θέση να δηλώσει ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί νομικά, για τα θέματα της φροντίδας του.

Οι επιθυμίες του θα περιλαμβάνονται στις «προγενέστερες οδηγίες», ένα επίσης νομικό έγγραφο στο οποίο θα καθορίζεται από τον ίδιο τον πάσχοντα σε ποιο χώρο επιθυμεί να παρέχεται προς αυτόν η ιατρική και η γενική φροντίδα, όταν η νόσος δεν θα του επιτρέπει την έκφραση έγκυρης βούλησης.

Οι συγκεκριμένες εξουσιοδοτήσεις και εντολές του ασθενή θα διατηρούν την ισχύ τους και θα γίνονται σεβαστές έως το τέλος της ζωής του.

Η Ελλάδα είναι «ευάλωτη» στην Άνοια και τις Σχετικές Διαταραχές (ΑΚΣΔ)
Όπως αναφέρθκε, η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία των ΑΚΣΔ επειδή ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ.

Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του/της για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη) όποτε πάνω από 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Από την πλευρά της η νευρολόγος Παρασκευή Σακκά, Διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου και εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και το Αλτσχάιμερ, δήλωσε μεγάλη ικανοποίηση που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελλάδα.

Tο σχέδιο είχε δημιουργηθεί ξανά στο παρελθόν, επιτέλους τώρα υλοποιείται, όπως είπε..

Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John’s Hopkins, Κωνσταντίνος Λυκέτσος, σε παρέμβαση που έκανε από το εξωτερικό μέσω Skype, τόνισε πως η άνοια είναι μια αναδυόμενη πανδημία, η οποία πλήττει τους πληθυσμούς παγκοσμίως λόγω της γήρανσης των κατοίκων.

Σύμφωνα με τα νούμερα που παρέθεσε σήμερα, από άνοια πάσχουν 500.000 άνθρωποι οι οποίοι θα πολλαπλασιαστούν ραγδαία μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr