Εύβοια: Eπικίνδυνη η κατάσταση στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων για ασθενείς και εργαζόμενους
ΥΓΕΙΑ

Εύβοια: Eπικίνδυνη η κατάσταση στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων για ασθενείς και εργαζόμενους

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ

Η κατάσταση στο Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων στην Αυλίδα, τη μοναδική μονάδα στο νομό Εύβοιας που φιλοξενεί περιστατικά με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου εργαζομένων:

Αυτή τη στιγμή το Θεραπευτήριο φιλοξενεί 49 βαριά περιστατικά ασθενών. Το σύνολο του προσωπικού (νοσηλευτές – φύλαξη – μαγειρεία) αυτή τη στιγμή είναι 19 άτομα, ενώ οι οργανικές θέσεις για το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι 100 και ενώ η καθαριότητα έχει παραδοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο. Η αναλογία ασθενών – προσωπικού είναι επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό.

Το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, διακινδυνεύοντας πολλές φορές τη σωματική του ακεραιότητα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως υπάρχουν νυχτερινές βάρδιες με 1 ή 2 νοσηλευτές για τους 49 ασθενείς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν υπολογίσει κανείς ότι το Θεραπευτήριο φιλοξενεί περιστατικά με αυτισμό, παρά του ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του, αλλά και από το γεγονός ότι ο γιατρός επισκέπτεται το χώρο 2 φορές τη βδομάδα.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες το προσωπικό καλύπτει όλα τα πόστα, από τη νοσηλεία ως τη φύλαξη, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα ανεξαρτήτως της πραγματικής τους ειδικότητας.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, στο προσωπικό οφείλονται ρεπό, που αγγίζουν τις 150 μέρες σε κάποιους εργαζόμενους, ενώ οι οφειλόμενες άδειες είναι από το 2020.

Επίσης, το κτίριο που στεγάζεται το Θεραπευτήριο έχει πρόβλημα στατικότητας. Μόνο εξωτερικά μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας τους ραγισμένους τοίχους, τους σοφάδες που πέφτουν. Παράλληλα, υπάρχει μη απαραίτητος εξοπλισμός και είναι κατεστραμμένη η πόρτα του προαύλιου χώρου. Το αίτημα που έχει καταθέσει το σωματείο για μετακίνηση σε κτίριο ασφαλές που να καλύπτει τις ανάγκες δεν έχει εισακουστεί από τους αρμοδίους.

Η κατάσταση που τόσα χρόνια έχει διαμορφωθεί για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αυλίδας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας που βάζει στο ζύγι “κόστους – οφέλους” τις ζωές του προσωπικού και των ασθενών. Είναι η πολιτική υποβάθμισης της Υγείας, μειωμένων προϋπολογισμών, υποστελέχωσης έως και παντελούς έλλειψης μέριμνας για ΑΜΕΑ, για χρόνια πάσχοντες, για ψυχιατρικές δομές. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παράδοση όλων αυτών των δομών σε ΜΚΟ και ιδιώτες ώστε να απαλλαχτεί το κράτος από τη χρηματοδότηση τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να στελεχωθεί άμεσα το Θεραπευτήριο Αυλίδας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων.

– Να δοθούν οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό στο προσωπικό.

– Να μετακινηθεί το Θεραπευτήριο σε κτίριο που να καλύπτει τις ανάγκες των χρόνια πασχόντων.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Κανέλλη Λιάνα

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr