ΥΓΕΙΑ

Χωρίς αναισθησιολόγους το Παίδων «Αγία Σοφία»: Χιλιάδες παιδιά σε λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με την έλλειψη αναισθησιολόγων που έχει οδηγήσει σε διακοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων
Χωρίς αναισθησιολόγους το Παίδων «Αγία Σοφία»: Χιλιάδες παιδιά σε λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο

Μία θέση στο χειρουργικό τραπέζι του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία περιμένουν χιλιάδες παιδιά όσο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βρει μία λύση στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει το in.gr αυτή είναι η πραγματικότητα που σοκάρει για ένα από τα πιο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ευρώπης και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Μία από τις απαντήσεις που έχουν ακουστεί από το υπουργείο είναι πως το θέμα με τους αναισθησιολόγους είναι ευρωπαϊκό ή ακόμη και παγκόσμιο, όμως όταν μιλάμε για 3.000 παιδιά σε αναμονή για ένα χειρουργείο το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα με το «Παίδων» δεν είναι καινούργιο, καθώς λίστα αναμονής υπάρχει τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα σύμφωνα και με το in.gr, το 2018 υπήρχαν περίπου 2.800 παιδιά σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.

Πριν την έλευση της πανδημίας και αφού έγινε μία εκκαθάριση, το νούμερο αυτό μειώθηκε στα 2.400 παιδιά για να αυξηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου πραγματοποιούνταν μόνο έκτακτα χειρουργεία.

Σήμερα, το πρόβλημα έχει οξυνθεί και πάλι, με αποτέλεσμα τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής να φτάνουν στα 3.000 και να αυξάνονται, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα, τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και για παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, αλλά λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο ακόμη περιμένουν.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη αναισθησιολόγων

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων, το οποίο αν και διαθέτει 17 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι εννιά (9). Μία σειρά από παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις και άδειες είχε ως αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να μην έχουν καλυφθεί ακόμη κι έτσι το νοσοκομείο να λειτουργεί συνολικά με μόλις 9 αναισθησιολόγους.

Δεδομένου μάλιστα πως οι αναισθησιολόγοι σε παιδιατρικά νοσοκομεία διαφέρουν από τους αναισθησιολόγους στα υπόλοιπα νοσοκομεία , καθώς πρέπει να έχουν περαιτέρω εξειδίκευση, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση περισσότερων γιατρών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Αίτημα για κάλυψη των θέσεων, χωρίς απάντηση

Εκτός αυτού, το πλήθος εξετάσεων που πρέπει να κάνει ένα παιδί με την παρουσία αναισθησιολόγου πριν προχωρήσει σε χειρουργείο, αλλά και η παρουσία του ίδιου κατά τη διάρκεια της επέμβασης του παιδιού, αποδεικνύει αφενός την αναγκαιότητά του, αφετέρου το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να αφιερώσει ο ίδιος σε ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, το νοσοκομείο έχει προχωρήσει σε αίτημα για την κάλυψη των θέσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση, την ώρα μάλιστα πως υπάρχουν και επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη (Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας).

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ