Χρυσοχοΐδης στο Evima.gr: «Κλείδωσε» η ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Εύβοια, Σκύρο
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χρυσοχοΐδης στο Evima.gr: «Κλείδωσε» η ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Εύβοια, Σκύρο

Τόσο η Εύβοια όσο και η Σκύρος αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά στον τομέα της Υγείας με την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για παροχή υπηρεσιών

Για ενίσχυση του ΕΚΑΒ τόσο στην Εύβοια όσο και στην Σκύρο έκανε λόγο μιλώντας στο evima.gr ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως επιβεβαίωσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση του για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόσο το νησί μας όσο και η Σκύρο αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά από την προαναφερθείσα ΠΝΠ αφού ειδικά για την Σκύρο θα προσληφθούν οδηγοί ασθενοφόρου για τα δυο πληρώματα ασθενοφόρων που διαθέτει ενώ σημαντική υποστήριξη θα έχει και η Κάρυστος, περιοχή του νησιού στην οποία υπάρχουν κενά και υποστελέχωση.

Η ενίσχυση των ασθενοφόρων θα γίνει με επαγγελματίες οπλίτες και πυροσβέστες. Οι τελευταίοι θα ενταχθούν σε εθελοντική βάση. Όπως όλα δείχνουν, το νέο «μοντέλο» θα ξεκινήσει σε μικρά νησιά που δεν έχουν τομείς ΕΚΑΒ και καταγράφεται έλλειψη σε προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στα ασθενοφόρα έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ.

Η ΠΝΠ, την οποία υπογράφει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της «κατεπείγουσας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, και των ορεινών δήμων του άρθρου 2β του ν. 3852/2010 (Α’ 87), αντίστοιχα, στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31η.12.2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr