ΥΓΕΙΑ

Έκτακτο: Χορηγήθηκε διεθνής άδεια στο χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό

Η άδεια στο χάπι της Pfizer θα επιτρέψει στο MPP να συντονίζει την παραγωγή και τη διανομή του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο.
Έκτακτο: Χορηγήθηκε διεθνής άδεια στο χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό

Την Τρίτη, η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Τράπεζα Φαρμακευτικών Ευρεσιτεχνιών (MPP) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer και τη Ridgeback Therapeutics για την παροχή εθελοντικής αδειοδότησης για το φάρμακο Paxlovid κατά του κορονοϊού. Αυτό θα επιτρέψει στο MPP να συντονίζει την παραγωγή και τη διανομή του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η MPP θα συνεργαστεί με αναγνωρισμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων σε όλο τον κόσμο για να παράγει φθηνά Paxlovid σε 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι δύο εταιρείες δεν θα λάβουν δικαιώματα από τις πωλήσεις, έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφασίσει ότι η πανδημία τελειώνει.

«Αυτή η άδεια είναι τόσο σημαντική γιατί, εάν εγκριθεί, αυτό το από του στόματος φάρμακο θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας», είπε σε μια δήλωση ο εκτελεστικός διευθυντής της MPP, Τσαρλς Γκορ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το Paxlovid, το οποίο είναι ένας συνδυασμός ενός ειδικού αντιικού παράγοντα για τον Covid και της ριτοναβίρης, ενός αντιικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων από τον HIV, έχει δώσει θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές. Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι η θεραπεία Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%, εάν χορηγηθεί λίγο μετά το θετικό τεστ. Οι εταιρείες έχουν στείλει τα ευρήματά τους στις ρυθμιστικές αρχές για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης.

Το αντιιικό Covid της Pfizer και της Ridgeback είναι ένας αναστολέας πρωτεάσης, δηλαδή ένας τύπος αντιιικού φαρμάκου που λειτουργεί επιβραδύνοντας τον ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού και εμποδίζοντας την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών. Αυτό διατηρεί τα ιικά φορτία στους ασθενείς χαμηλά, γεγονός που δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερες ευκαιρίες να τα αντιμετωπίσει. Συγχορηγείται με ριτοναβίρη, η οποία βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού διάσπασης του αντιικού του Covid στον οργανισμό, επιτρέποντας τη δραστηριότητά του να διαρκέσει περισσότερο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ