ΥΓΕΙΑ

Ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού από ισραηλινή πειραματική έρευνα

ερευνητές μελέτησαν δεκάδες φάρμακα για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται στον κορονοϊό.
Ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού από ισραηλινή πειραματική έρευνα

Ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού προσφέρει έρευνα επιστημόνων του Hebrew University της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να ενδεχομένως να καταπολεμήσουν την Covid-19.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες φάρμακα για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται στον κορονοϊό. Ο καθηγητής Shy Arkin, βιοχημικός του Alexander Silberman Institute of Life Science, και η ομάδα του δημιούργησαν μια ομάδα περισσότερων από 2.800 εγκεκριμένων για χρήση ενώσεων, εντοπίζοντας 18 φάρμακα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά. Σε μια αδημοσίευτη εργασία, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι αρκετές από αυτές τις ενώσεις «παρουσίασαν αξιοσημείωτη ισχύ ενάντια σε ολόκληρο τον ιό σε πειράματα in vitro».

Ισραηλινή έρευνα: Τι διαφορετικό στοχεύουν οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες

Δύο από αυτά είναι το Darapladib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και το Flumatinib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος. Ο τρόπος λειτουργίας των φαρμάκων φέρεται να αναστέλλει δύο στόχους στον ιό: την πρωτεΐνη Ε και την πρωτεΐνη 3α.

Η πρωτεΐνη Ε φαίνεται να συντηρείται από όλες τις πρωτεΐνες του ιού. Για παράδειγμα, ενώ οι ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 και του SARS-CoV-1 (ο ιός του 2003) είναι μόνο περίπου 75% ταυτόσημες, οι πρωτεΐνες Ε τους είναι περίπου 95% ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα πιθανότατα θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμη και όταν ο ιός μεταλλαχθεί, δήλωσε ο Arkin στην The Jerusalem Post.

Οι ερευνητές εντόπισαν, λοιπόν, τρεις ουσίες που δεν στοχεύουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, η οποία αλλάζει με τις μεταλλάξεις, αλλά άλλες δύο ακίδες του ιού που δεν τροποποιούνται τόσο πολύ από τις παραλλαγές.

Σε πειραματικές συνθήκες, οι επιστήμονες ανέμιξαν ανθρώπινα κύτταρα με ζωντανό ιό και τα φάρμακα. Και το πείραμα ήταν πλήρως αποτελεσματικό. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς θα πρέπει να περάσουν από κλινικές δοκιμές προκειμένου να τεσταριστούν. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, αλλά ένα προσχέδιο που αφορά τις ουσίες.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ