ΔΙΕΘΝΗ

EMA: Δύο δόσεις εμβολίου φαίνεται να προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού

«Δεδομένα που αναδύονται από συγκεκριμένες αποδείξεις δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίου προστατεύουν έναντι της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής εμβολίων στον ΕΜΑ.
EMA: Δύο δόσεις εμβολίου φαίνεται να προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού

Δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 φαίνεται να προστατεύουν από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Δεδομένα που αναδύονται από συγκεκριμένες αποδείξεις δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίου προστατεύουν έναντι της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής εμβολίων στον ΕΜΑ.

Τα κρούσματα της Covid-19 άρχισαν ξανά να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη έπειτα από 10 συναπτές εβδομάδες υποχώρησης, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με φόντο την αύξηση της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η ταχεία μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα», πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

«Επί του παρόντος, φαίνεται ότι τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Δέλτα», πρόσθεσε.

«Υπάρχει στο εξής η λεγόμενη παραλλαγή Δέλτα+, που είναι η παραλλαγή Δέλτα με μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη- ακίδα, που είναι επίσης σοβαρή και πρέπει επίσης να το επαληθεύσουμε αυτό».

Τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις

Τα τέσσερα εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19 δείχνουν ότι προστατεύουν έναντι όλων των μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε ο Καβαλέρι.

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της COVID-19, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το συντομότερο δυνατό, για να προστατευτούν από τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι ο ΕΜΑ εξετάζει όλες τις μελέτες, προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τον βαθμό προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των νέων μεταλλάξεων. Σημείωσε, πάντως, ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μελετών στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία, δείχνουν καλή ανοσοαπόκριση και καμία ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ βρίσκεται σε επαφή με τους παραγωγούς εμβολίων σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης μιας ενισχυτικής δόσης, την κατάλληλη χρονική στιγμή και με την καλύτερη δυνατή στρατηγική. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο παραμένει ασαφές αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί η προστασία των εμβολίων κατά της COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσοαπόκριση σε άτομα που έλαβαν και τρίτη δόση (ή δεύτερη δόση στην περίπτωση του εμβολίου της εταιρείας Janssen). Αυτά τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν εντός του καλοκαιριού, είπε ο Μ. Καβαλέρι.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να αναφέρουν οποιεσδήποτε παρενέργειες παρατηρούνται σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19. «Κάθε νέο δεδομένο θα αξιολογείται από την Επιτροπή Ασφαλείας για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (PRAC), του ΕΜΑ», είπε.

Τέλος, σχετικά με τα πέντε θεραπευτικά φάρμακα που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην στρατηγική της για τις θεραπείες κατά της COVID-19, ο επικεφαλής του ΕΜΑ ανέφερε ότι και τα πέντε βρίσκονται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πρώτες γνωμοδοτήσεις του ΕΜΑ αναμένονται αργότερα φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ