Εμβόλια σε μορφή σπρέϊ θα καταπολεμούν τον κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ

Εμβόλια σε μορφή σπρέϊ θα καταπολεμούν τον κορονοϊό

Νέο όπλο στην εργαλειοθήκη τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν οι επιστήμονες.

Νέο όπλο στην εργαλειοθήκη τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, μετά τα εμβόλια, που είναι διαθέσιμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο, χωρίς ωστόσο να είναι αποτελεσματικά σχετικά με τη μετάδοση του ιού με μεγάλη έξαρση σε όλο τον κόσμο και εμφάνιση νέων παραλλαγών, τώρα έρχεται ένα νέο όπλο που υπόσχεται αντιμετώπιση της μετάδοσης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης εμβολίων σε μορφή σπρέι προκειμένου να μπλοκάρουν και τη μετάδοση. Οπως είπε, σύντομα θα έχουμε δύο είδη εμβολίων, τα οποία θα είναι αποτελεσματικότερα.

«Η βέλτιστη στρατηγική είναι να μην κυνηγάμε τον κορονοϊό που αλλάζει, αλλά να πάμε σε εμβόλια που απευθύνονται στα κομμάτια του ιού που δεν αλλάζουν από στέλεχος σε στέλεχος. Αρα, αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο μακροχρόνια. Επίσης, θα έχουμε και τα “τοπικά” εμβόλια, τα εισπνεόμενα, που θα είναι σαν σπρέι για τη μύτη για να μειώνουν τη μετάδοση. Οι εταιρείες που τα έχουν σε φάση ανάπτυξης, διαπραγματεύονται το μέγεθος της χρηματοδότησης με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να τα παράξουν πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι παρότι το καλοκαίρι καταγράφηκαν πολλά κρούσματα και αρκετοί θάνατοι, έχουμε φτάσει σε μια φάση που έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση. «Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ ήμασταν στις 399 εισαγωγές την ημέρα, αυτή την εβδομάδα πέσαμε στις 365, που σημαίνει ότι αρχίζει μια βραδεία μεν, αλλά σαφής αποκλιμάκωση. Και το είδαμε και στα λύματα αυτό», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος προτρέπει όσους είναι άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν για τέταρτη φορά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr