Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έχουν επαναμολυνθεί με κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έχουν επαναμολυνθεί με κορονοϊό

Οι συχνές οι επαναλοιμώξεις με κορονϊό, αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας και πρόωρου θανάτου.
Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό περισσότερες από μία φορές έχουν δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνους που έχουν νοσήσει μόνο μία φορά, ανέφερε η πρώτη μεγάλη μελέτη επί του θέματος.

Οι πολλαπλές μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η πανδημία συνεχίζεται και ο ιός μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επαναμόλυνσης στην υγεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Οι Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine ήταν η πρώτη που εξέτασε πώς η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας από οξείες περιπτώσεις καθώς και από μακροχρόνια COVID.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της υγείας των διαφορετικών ομάδων, διαπίστωσαν ότι “οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εκ νέου έχουν αυξημένο κίνδυνο όλων των ειδών των δυσμενών προβλημάτων υγείας”, δήλωσε στο AFP ο Ziyad Al-Aly, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παραθέτει το dikaiologitika.gr, οι άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες μολύνσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με ασθένεια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν επαναμολυνθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα ήταν περισσότερο από τρεις φορές πιο συχνά για τα άτομα που είχαν επαναμολυνθεί. Η επαναμόλυνση συμβάλλει επίσης σε εγκεφαλικές παθήσεις, νεφροπάθειες και διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο κίνδυνος τέτοιων προβλημάτων θα μπορούσε να αυξάνεται με κάθε μόλυνση, υπέδειξε.

Ο Al-Aly προειδοποίησε ότι αυτό σημαίνει πως οι συνεχείς επαναμολύνσεις “πιθανόν να αυξήσουν το φορτίο της νόσου στον πληθυσμό”. Ενόψει της φοβούμενης έξαρσης της COVID κατά την περίοδο των διακοπών, κάλεσε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες για να προστατευτούν. Προέτρεψε επίσης τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την κυκλοφορία της COVID.

“Ο λόγος που συμβαίνει η επαναμόλυνση είναι ότι η τρέχουσα στρατηγική μας για το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση”, δήλωσε. “Νομίζω ότι οι επαναμολύνσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέχρι να έχουμε εμβόλια που εμποδίζουν τη μετάδοση, προσφέρουν πιο ανθεκτική προστασία και είναι ανθεκτικά στις παραλλαγές”.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βετεράνους ήταν ηλικιωμένοι λευκοί άνδρες. Όταν η μελέτη κυκλοφόρησε ως προδημοσίευση τον Ιούνιο, ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Eric Topol περιέγραψε τα ευρήματα ως “ανησυχητικά”. Σε μια ανάρτηση στο Substack, ο Topol επεσήμανε ότι οι επαναμολύνσεις έγιναν “πολύ πιο συχνές” μετά τον Απρίλιο, όταν έληξε το χρονικό πλαίσιο της μελέτης, λόγω νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του στελέχους Omicron.

Σε πιο θετικά νέα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Al-Aly δημοσίευσε μια προ-τυπωμένη μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το φάρμακο Paxlovid της Pfizer εντός πέντε ημερών από τη θετική εξέταση είχαν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν μακρά COVID.

Πηγή: Washington University of School of Medicine

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr