ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμα δύο ύποπτα κρούσματα

Η καθηγήτρια μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Άννα Παππά, ανέφερε σε συνέντευξή της ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμα δύο ύποπτα κρούσματα

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που επιβεβαίωσε ήδη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων η καθηγήτρια μικροβιολογίας Άννα Παππά αναφέρει ότι σήμερα «εξετάζεται άλλο ένα περιστατικό κι ένα στην Αθήνα».

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ «ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά».

Ιχνηλάτιση για να ελέγξουμε τη διασπορά

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» είπε η κ. Παπά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κοροναϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ επισημαίνει ότι «ανησυχητικό είναι ότι είναι αφρικάνικος ιός και πρέπει να ψάξουμε γιατί αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη».

Σε ερώτηση από τη Σοφία Πατραμάνη για το «πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο», η κυρία Παππά απάντησε ότι «κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια». «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ