Εύβοια: «Κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων στέλνει εκατοντάδες παιδιά στο Νοσοκομείο
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: «Κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων στέλνει εκατοντάδες παιδιά στο Νοσοκομείο

Στην Εύβοια η έξαρση αυτή σε νοσούντες αποτελεί κατ΄ ουσίαν ένα «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κοροναϊού.

“Σαρώνει την Εύβοια” η γρίπη με πλήθος κρουσμάτων ειδικά σε μικρά παιδιά να έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με ουρές, ασθενών- μικρών και μεγαλύτερων ηλικιών- να δημιουργούνται μέχρι και χθες στα εξωτερικά ιατρεία και τις δομές υγείας  του νησιού, γίνεται αντιληπτό πως στην χώρα- και κατά συνέπεια στην Εύβοια- η έξαρση αυτή σε νοσούντες αποτελεί ένα «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται πως παιδίατρος του νησιού επιβέβαιωσε το προηγούμενο διάστημα στο evima.gr τα γεγονότα κάνοντας λόγο για πληθώρα περιστατικών παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών που νοσούν τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα όπως εξηγεί κάποια εξ αυτών εμφανίζουν ιδιαιτέρως υψηλό πυρετό.

Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει, όπως σχολιάζει εξηγώντας πως πλέον καθημερινά βλέπει τουλάχιστον τρία με τέσσερα περιστατικά παιδιών που νοσούν.

Γονείς μαθητών του Δημοτικού αλλά και μικρότερων ηλικιών εκφράζουν επίσης το άγχος τους για την κατάσταση μιλώντας στο evima.gr και περιγράφοντας “οικογενειακή ταλαιπωρία” με τα μικρά τους το τελευταίο διάστημα να αρρωσταίνουν αλλεπάλληλα θέτοντας γονείς και κηδεμόνες σε μόνιμο καθεστώς άγχους και επαγρύπνησης για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και περιορισμού προκειμένου τα παιδιά να αναρρώσσουν αλλά και να μην μεταδοθεί ο ιός περαιτέρω.

Η γρίπη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο.

Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία από την γρίπη και την μείωση της διασποράς του ιού είναι τα ακόλουθα:

Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού.

Όσο διαρκούν τα συμπτώματα σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.

Ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας εάν εκδηλώνετε συμπτώματα όπως:

Δύσπνοια, σύγχυση, επιδείνωση προ υπάρχουσας κατάστασης (πχ. Άσθμα), αδυναμία κατάποσης υγρών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr