Η μπίρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
ΥΓΕΙΑ

Η μπίρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τι δείχνει νέα έρευνα

Τις ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας και του αλκοόλ εν γένει καταδεικνύει νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες σε ομάδα 25.000 ατόμων άνω των 60 ετών, αφού φαίνεται πως η κατανάλωση μπύρας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για τα επόμενα 40 χρόνια.

Οι κατηγορίες περιλάμβαναν εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, εκείνους που έπιναν περιστασιακά (περίπου 400 mL μπίρας ή ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα, κατά μέσο όρο), εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση (μέχρι 800 περίπου mL μπίρας ή 2 περίπου ποτηράκια κρασί την ημέρα), και εκείνους που έκαναν βαριά κατανάλωση (μέχρι 1,4 λίτρα μπίρας ή 3 περίπου ποτήρια κρασί την ημέρα) ή πολύ βαριά κατανάλωση (πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί ημερησίως).

Στην έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια, ωστόσο μέσα στα επόμενα 40 χρόνια 2.124 εξ’ αυτών διαγνώστηκαν με την εκφυλιστική ασθένεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ήταν εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου, ενώ τον μικρότερο κίνδυνο (κατά 38% σε σχέση με τους προηγούμενους) εμφάνισαν οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με σχεδόν 1 λίτρο μπίρας την ημέρα.

Εκείνοι που έκαναν περιστασιακή κατανάλωση είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 22%.

Παράλληλα, ακόμα και οι άνθρωποι που έπιναν πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ημερησίως κινδύνευαν κατά 19% λιγότερο να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η αποχή από το φαίνεται να συνδέεται με ένα υψηλότερο ρίσκο διάγνωσης με άνοια. Αντίθετα, η μετριοπαθής κατανάλωση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας», έγραψαν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό «Addiction».

Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο το αλκόολ προστατεύει, σε κάποιο βαθμό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την άνοια δεν είναι ξεκάθαρος, όμως οι ειδικοί έχουν αναπτύξει την θεωρία πως ενδεχομένως να μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, αυξάνοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη στον οργανισμό.

Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με άλλους κινδύνους (π.χ: καρδιαγγειακά προβλήματα, κίρρωση του ήπατος κ.τ.λ), επομένως είναι σημαντικό να πίνουμε με μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν τους ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 2,8 λίτρα μπίρας ή 10 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια οι ασθενείς με άνοια θα τριπλασιαστούν, οπότε είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην πρόληψη της άνοιας, με την παχυσαρκία να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr