«Καμπανάκι κινδύνου» για τα πλαστικά μπουκάλια- Γιατί αυτό αφορά ιδιαίτερα τις έγκυες
ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι κινδύνου» για τα πλαστικά μπουκάλια- Γιατί αυτό αφορά ιδιαίτερα τις έγκυες

Υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε να λάβουμε όλοι για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τονίζει η επιστήμη

Οι ειδικοί συνέστησαν να πίνουμε από γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία μας.

Η Dr Luisa Campagnolo, ειδικός στην ιστολογία και την εμβρυολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, προειδοποίησε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά καταλήγουν στον ανθρώπινο ιστό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια – ένα υποπροϊόν της αποικοδόμησης του πλαστικού – μπορούν να καταλήξουν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος και ακόμη και στον πλακούντα.

Αλλά μια νέα μελέτη σε αρουραίους, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, δείχνει ότι τα πλαστικά που καταναλώνονται μπορεί να καταλήξουν στα όργανα του ίδιου του εμβρύου.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα το έμβρυο είναι στόχος πλαστικών σωματιδίων, επειδή είναι ο πλακούντας», είπε η Δρ Campagnolo, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Θα απέφευγα να γεμίσω τον πλακούντα με πλαστικά σωματίδια, για να μην επηρεαστεί το έμβρυο »εξήγησε.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα πλαστικά σωματίδια που διεισδύουν στον ανθρώπινο ιστό μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών και ως εκ τούτου μπορεί να βλάψουν τις βιολογικές διεργασίες.

Και ενώ η έρευνα για την επίδραση των πλαστικών σωματιδίων στην ανθρώπινη υγεία βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, και είναι σημαντικό να μην βιαστούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε να λάβουμε όλοι για να προστατεύσουμε την υγεία μας, σύνμφωνα με την ειδικό.

DAILY MAIL

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr