ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: 60 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Η κυκλοφορία της Δέλτα Plus έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους
Κορονοϊός: 60 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Μετάλλαξη Δέλτα: Ορατή είναι η επίδραση των εμβολιασμών στη διατήρηση της επιδημίας σε ένα επίπεδο ελεγχόμενο, ωστόσο απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «τείχους ανοσίας» για να αποδυναμωθεί ο ιός ειδικά μια κρίσιμη χρονική περίοδο που οι πανδημικοί δείκτες δείχνουν να αυξάνονται – 21 ασθενείς διασωληνώθηκαν σε μία ημέρα.

Οι παραλλαγές του Sars-CoV-2 και η ανθεκτικότητά τους στα εμβόλια είναι από τους παράγοντες που ανησυχούν τους επιστήμονες για το επόμενο διάστημα.

Η κυκλοφορία της Δέλτα Plus έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε (ΕΡΤ) ότι το στέλεχος Δέλτα Plus είναι έως και… 60 φορές πιο μεταδοτικό σε σχέση με το Δέλτα.

Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στο μολυσματικό αυτό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού: «Είναι άλλο ένα μήνυμα που σου λέει πήγαινε και εμβολιάσου» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για τον ίδιο ιό που τον «πιάνουν» τα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού ωφελεί και ως προς την… ανακοπή της διαδικασίας παραλλαγών του ιού.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.665 κρούσματα, αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (2.324). Η θετικότητα διαμορφώνεται στο 1,45%, ενώ ανοδική είναι η τάση των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες ανήλθαν σε 368 σε σχέση με 347 προχθές, από τους οποίους το 87,77% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 12,23% πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ