ΥΓΕΙΑ

Κορoνοϊός: Οι μεταλλάξεις «πολιορκούν» τη χώρα – «Ψαλίδι» στις μετακινήσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ τίθεται σε εφαρμογή στην Αττική λόγω της εκρηκτικής διασποράς του κορoνοϊού, που έχει οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Κορoνοϊός: Οι μεταλλάξεις «πολιορκούν» τη χώρα – «Ψαλίδι» στις μετακινήσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

Το αρνητικό ρεκόρ των 2.702 ημερήσιων κρουσμάτων στην χώρα μας για το 2021, την Τετάρτη, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 431 ασθενείς τη στιγμή που 1.528 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID επισφράγισε την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αγία Όλγα, Ελπίς, ΝΙΜΙΤΣ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο και Ασκληπιείο δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID λόγω πληρότητας.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το σύστημα υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα.

«Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που «διασπείρεται ταχέως μολύνοντας το γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα», όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορoνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού έχουν ανέλθει σε 1.756.

Ποια νοσοκομεία της Αττικής δέχονται μόνο Covid περιστατικά

Στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο προστέθηκαν την Τετάρτη 7 ΜΕΘ-COVID, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ-COVID: 12 στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο

Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Τους ευχαριστούμε θερμά. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο «Ερρίκος Ντυνάν» θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του «Σισμανογλείου» μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος.

Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

«Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Με πληροφορίες από το cnn.gr.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ