Κορωνοϊός: Παγκόσμια δοκιμή σε 69 φάρμακα από τον ΠΟΥ
Οι ελπίδες όλου του πλανήτη που δέχεται επίθεση από έναν αόρατο εχθρό βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων που δοκιμάζουν φάρμακα και εμβόλια κατά του κορονοϊού και της ασθένειας Covid-19. Ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ήδη δοκιμάζονται 69 φάρματα κατά του φονικού ιού, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε εμβόλιο.
Τη «Φάση Ι» της κλινικής δοκιμής υποψήφιου εμβολίου ξεκίνησε η Κίνα την Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε εθελοντές σε ερευνητικό ινστιτούτο του Σιάτλ στις ΗΠΑ. Επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας του Στρατού Ιατρικών Επιστημών ανέπτυξαν το εμβόλιο, το οποίο θα δοκιμαστεί σε εθελοντές ηλικίας 18 ως 60 χρόνων, μόνιμους κατοίκους της πόλης Ουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του SARS-Cov-2.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι εθελοντές θα χωριστούν σε τρεις μικρότερες ομάδες 36 ατόμων. Οι 108 συμμετέχοντες θα λάβουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, θα μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και οι ερευνητές θα παρακολουθούν τις ενδείξεις τους για τους επόμενους έξι μήνες.
Το εμβόλιο ανέπτυξαν η εταιρία βιοτεχνολογίας «CanSino Biologists Inc» και η ερευνητική ομάδα της Ακαδημίας. Ενας εκ των εθελοντών είναι ο 28χρονος Ζου Αόμπινγκ που υπηρέτησε στο στρατό. Ο ίδιος ήταν μάρτυρας του θανάτου μητέρας κοντινού φίλου του από τον κορονοϊό και όπως δήλωσε «ήθελε να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει». Η εταιρία έχει ήδη πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε ζώα και η χορήγηση του εμβολίου ήταν αποτελεσματική, λαμβάνοντας έτσι το «πράσινο φως» από την κινεζική κυβέρνηση για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Ηδη από τον Ιανουάριο, οι κινεζικές αρχές δημοσίευσαν τη γενετική αλληλουχία του νέου κορονοϊού, κι έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τα εργαστήρια και τις φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Αν και ένα εμβόλιο θα είναι «δώρο» για όλη την ανθρωπότητα, οι μεγάλοι «παίκτες» πασχίζουν για την πρωτιά στην παραγωγή του εμβολίου, σε μια επίδειξη δύναμης, πόρων και κατάρτισης. Ενδεικτικό είναι άρθρο της «Global Times»: «Η ανάπτυξη εμβολίου είναι μια μάχη που η Κίνα δεν μπορεί να χάσει». Είναι γεγονός ότι πραγματοποιείται μια πρωτοφανής προσπάθεια για να αναπτυχθεί άμεσα το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ασφαλές σκεύασμα ή εμβόλιο πριν από το 2021.
«Αλληλεγγύη»
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε 4 μεγάλες κλινικές δοκιμές για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια 69 φαρμάκων που θεωρούνται πολλά υποσχόμενα. Η πρωτοβουλία με την ονομασία «Αλληλεγγύη» αφορά μελέτη όπου θα συμμετάσχουν χιλιάδες ασθενείς σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα στο πεδίο των ερευνών οδηγεί τους ειδικούς να πειραματιστούν με σκευάσματα και εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες ή έχουν μελετηθεί στο παρελθόν.
Μεταξύ των πιο ελπιδοφόρων υπό δοκιμή θεραπειών του ΠΟΥ είναι το Remdesivir που ανέπτυξε η Gilead και αρχικά χορηγήθηκε σε όσους νοσούσαν από Εμπολα – χωρίς αποτελέσματα. Η χορήγησή του σε ασθενείς με Covid-19 έδειξε θετικά αποτελέσματα. Η δραστική ουσία χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη που περιέχεται σε σκευάσματα είναι γνωστή για την καταπολέμηση κατά της ελονοσίας. Μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται μεγάλες δόσεις φαρμάκου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές παρενέργειες. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι ενθαρρυντικά. Η συνδυαστική θεραπεία Kaletra με δύο φάρμακα κατά του HIV, το Ritonavir και το Lopinavir, είναι εγκεκριμένη από το 2000. Μικρού εύρους δοκιμή στην Ουχάν δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα του «κοκτέιλ», ωστόσο ο ΠΟΥ θέλει να το δοκιμάσει σε περισσότερους ασθενείς. Τέλος, υπό έρευνα είναι το Kaletra σε συνδυασμό με τη δραστική ουσία ιντερφερόνη βήτα.
«Κρυφά» συμπτώματα σε γεύση και όσφρηση
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες σχετικά με την «κρυφή» συμπτωματολογία που προκαλεί ο κορονοϊός. Πριν από λίγες ημέρες, νέα ευρήματα ανέφεραν πως πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων ο νοσούντας πιθανόν να εμφανίσει διάρροια, εμετό και πόνο στο στομάχι. Παράλληλα, γιατροί στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα κατέληξαν πως η ανοσμία και η αγευσία (απώλεια γεύσης και οσμής) αποτελούν πιθανές ενδείξεις μόλυνσης με τον SARS-Cov-2. Με δημοσιευμένες μελέτες και παραδείγματα προειδοποιούν τους γιατρούς που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του ιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με περιστατικά όπου καταγράφονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Προειδοποιούν μάλιστα πως οι ωτορινολαρυγγολόγοι είναι μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου όταν πραγματοποιούν επεμβάσεις και εξετάσεις στο ανώτερο αναπνευστικό. Ερευνα από τη Νότια Κορέα -πρωτοπορεί στη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ- διαπίστωσε πως το 30% των 2.000 ασθενών (!) που βρέθηκαν θετικοί είχε αναφέρει ανοσμία.
Πηγή-eleftherostypos.gr-Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr