Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τα νέα εμβόλια – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τα νέα εμβόλια – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Μόνο όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις μπορούν να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη ενώ οι ανεμβολιάστοι πρέπει πρώτα να προχωρήσουν στις δύο αρχικές δόσεις του εμβολίου

Προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται στη χώρα μας το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για την μετάλλαξη Όμικρον, ενώ για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 αναμένεται στην Ελλάδα προς τον Δεκέμβριο.

Για το ποιους αφορούν τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με όσα είπε η γιατρός, το εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω, διευκρίνισε η γιατρός. Εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση και στη μείωση των θανάτων. Ανέφερε ότι εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και θα περιορίσουν, από τα στοιχεία, που έχουμε τη διασπορά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

Από τις οδηγίες που θα δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι ευαίσθητες ομάδες,  σημείωσε η κ. Παγώνη, ενώ διευκρίνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούργιο.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την 4η, δίχως να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο

«Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Ξεκινάνε να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή», είπε η γιατρός, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, η κ. Παγώνη επισήμανε, πως δεν θα προχωρήσουν στην 4η δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο ύστερα από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr