Κορονοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC αναφορικά με τον κορονοϊό και τα κρούσματα ανα χώρα.

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα στον νέο εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC, όπως και η Ελλάδα, αναφορικά με τον κορονοϊό που είναι σε τεράστια έξαρση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Ο δείκτης με βάση τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Πολλές είναι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», με τις μόνες που είναι σε λίγο καλύτερη… μοίρα, δηλαδή στο «κόκκινο» να είναι η Δανία, η Λετονία και μία περιφέρεια στη νότια πλευρά της Ισπανίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως πολλές χώρες εμφανίζονται «γκρι», κάτι που σημαίνει πως είτε δεν έγιναν αρκετά τεστ, ή δεν ήταν αρκετά τα δεδομένα προκειμένου να εξαχθεί συμπέρασμα για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στις συγκεκριμένες χώρες.

Τι λέει το ECDC για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  κάτι που καθιστά σαφή την ανησυχία των επιστημόνων τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr