Κορονοϊός: Τέλος στα rapid test στο Δημόσιο – Τι αναφέρει νέα εγκύκλιος
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τέλος στα rapid test στο Δημόσιο – Τι αναφέρει νέα εγκύκλιος

Τι ορίζει η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε για τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε σχετικά με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού και τους χώρους στους οποίους είναι ακόμα σε ισχύ, μετά και την απόφαση για οριστική πλήρη άρση όλων των περιορισμών.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι, για τους εργαζόμενους σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Από 27 Μαρτίου 2023, έπαψε να ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικότητας της διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους και μη πλήρως εμβολιασμένους υπαλλήλους του Δημοσίου πλην όσων εργάζονται σε ιδιωτικές και
δημόσιες δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας. Για το προσωπικό αυτό εφαρμόζονται αποκλειστικά τα ειδικώς οριζόμενα στην προαναφερόμενη ΚΥΑ για τις υποχρεώσεις σε σχέση με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου, απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορoνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης. Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται από τη δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, πλέον δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πλην όσων εργάζονται σε νοσοκομεία και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, ούτε και η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr