ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν και την Όμικρον Β.5

Τον Οκτώβριο έρχονται στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, τα οποία θα παρέχουν κάλυψη και από το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του κορονοϊού Β.5.
Κορονοϊός: Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν και την Όμικρον Β.5

«Το κύριο πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή είναι οι επαναμολύνσεις μέχρι τέσσερις και πέντε φορές. Τον Ιούλιο, μόνο, είχαμε 110.000 επαναμολύνσεις» αποκάλυψε στην ΕΡΤ η Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας ότι αυτά που κάνουμε τώρα δεν καλύπτουν το στέλεχος Β.5, το οποίο κάνει ανοσιακή διαφυγή.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας επισήμανε ότι η τρίτη και τέταρτη δόση των mRNA μας καλύπτουν για ένα συγκεκριμένο διάστημα. «Αν δεν νοσήσεις προσθέτεις αντισώματα για ένα τρίμηνο. Μετά σιγά σιγά πέφτουν τα αντισώματα και μένεις ακάλυπτος» είπε η κ. Γιαμαρέλλου προσθέτοντας ότι οι μολύνσεις από το στέλεχος του κορονοϊού  Β.5 ξεπερνά το 80%.

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια η κ. Γιαμαρέλλου η γιατρός κάλεσε τον κόσμο που δεν έχει κάνει την τέταρτη δόση, να εμβολιαστούν, ιδίως όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Όσοι έχουν κακοήθειες πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους, να εμβολιάζεται το περιβάλλον τους και αν έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να πάρουν ένα νέο μονοκλωνικό αντισώμα, το οποίο θα τους χορηγήσει ο γιατρός τους», πρόσθεσε η κ. Γιαμαρέλλου.

Χρήση μάσκας

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό η κ Γιαμαρέλλου κάλεσε τους πολίτες να «μην εγκαταλείπουν», ζητώντας να γίνεται χρήση μάσκας στους κλειστούς και εσωτερικούς χώρους.

Σχολιάζοντας τη νέα οδηγία του CDC η ίδια δεν είναι σύμφωνη, καλώντας τον κόσμο να φοράει τη μάσκα πόσο μάλλον όταν είναι ανεμβολίαστος/η. «Η μάσκα υψηλής προστασίας σε προφυλάσσει γύρω στο 95% και η απλή γύρω στο 75%. Θα εξαρτηθούμε από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι σκληροί δείκτες αρχίζουν να είναι πάλι σε μια καλή κατάσταση», τόνισε η ειδικός.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ