Κρήτη: Ξεχάστηκε η μεσογειακή διατροφή – Ρεκόρ παχυσαρκίας και εμφραγμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Ξεχάστηκε η μεσογειακή διατροφή – Ρεκόρ παχυσαρκίας και εμφραγμάτων

Το σοβαρό ζήτημα της συνεχούς αύξησης της παχυσαρκίας και των εμφραγμάτων στην Κρήτη ανέδειξε το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Yale στο Ηράκλειο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι Κρητικοί έχουν… «ξεφύγει» από τη μεσογειακή διατροφή και η παχυσαρκία χτυπάει «καμπανάκι» στην υγεία.

Όπως διαβάζουμε στο Flashnews.gr, το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Yale για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ασχολήθηκε με το θέμα της κρητικής διατροφής, με τους ειδικούς να αναφέρονται στη διάδοσή της στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή -Και όχι, δεν είναι η μεσογειακή

Ωστόσο, μέσα από το συνέδριο προέκυψε κάτι παράδοξο, ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για διάδοση της κρητικής διατροφής και εντός του νησιού, καθώς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τους δείκτες υγείας των κατοίκων, οι Κρητικοί έχουν στραφεί προς το δυτικό, ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής και έχουν απαρνηθεί την παράδοσή τους, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ανησυχητικά.

«Η Κρήτη κατέχει την υψηλότερη συχνότητα σε εμφράγματα στην Ελλάδα»

«Δυστυχώς, η Κρήτη έχει ξεφύγει από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία συμβάλλει στη μακροζωία. Σήμερα, το νησί έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφραγμάτων σε όλη την Ελλάδα, την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και τη χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα» ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο, η Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, στο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Yale για την κρητική διατροφή -24 MEDIA

Κρητική διατροφή: Το «λίκνο» της μεσογειακής διατροφής

Οι ειδικοί εξήγησαν, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ότι η κρητική διατροφή είναι το «λίκνο» της μεσογειακής διατροφής» και πρόκειται για μία διατροφή η οποία έχει φανεί από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες ότι βοηθά όσους την ακολουθούν να φτάσουν με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr