Λήξη «κόκκινου συναγερμού στην Εύβοια για τον κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ

Λήξη «κόκκινου συναγερμού στην Εύβοια για τον κορονοϊό

Δεν πρέπει να παραληφθεί όμως, ότι και τώρα συνεχίζονται και τα κρούσματα και οι θάνατοι τόσο στην Εύβοια όσο και παγκοσμίως

Ήσυχη μπορεί να κοιμάται πλέον η Εύβοια καθώς μετά από τρία χρόνια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία τον covid19 και σήμανε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, από την Πέμπτη 4/5 με ανακοίνωση του ο Γενικός Διευθυντής του, σήμανε τη λήξη συναγερμού για τον κορωνοϊό, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για περισσότερο από ένα χρόνο η πανδημία φθίνει σταδιακά και η τάση αυτή επέτρεψε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, να επιστρέψουν στη ζωή τους όπως την ήξεραν πριν τον covid19. Πλέον τα κρούσματα και οι θάνατοι από covid19 βρίσκονται σε ύφεση.

Δεν πρέπει να παραληφθεί όμως, ότι και τώρα συνεχίζονται και τα κρούσματα και οι θάνατοι.

Για παράδειγμα την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2023, είχαμε πάνω από 3.500 θανάτους σε όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών και 57 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Π.Ο.Υ. τα τρία χρόνια της πανδημίας ο κορονωϊός μόλυνε πάνω από 690 εκ. ανθρώπους και κόστισε τη ζωή σε περίπου 7 εκ.

Στην Ελλάδα είχαμε περίπου 6 εκ. κρούσματα και 37.000 θανάτους.

Στην Στερεά Ελλάδα είχαμε περίπου 245.000 κρούσματα και 1390 θανάτους.

Οι θάνατοι στη Στερεά αποτελούν περίπου το 3,75% των συνολικών θανάτων στη χώρα.

Επειδή μετά τη νόσηση, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών παρατηρείται παράταση της συμπτωματολογίας τους, τους συνιστούμε αν έχουν συμπτωματολογία πέραν των έξι εβδομάδων (long covid syndrome) να επισκέπτονται τους θεράποντες ιατρούς τους και να ακολουθούν τις συστάσεις και τις υποδείξεις τους.

Μπορεί να δόθηκε λήξη συναγερμού της πανδημίας, ωστόσο, όπως προειδοποίησε και ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. αυτή η κίνηση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια η πανδημία.

Ο ιός είναι εδώ για να μείνει, έστω κι εξασθενημένος. Ο κίνδυνος για την ανάδειξη νέων παραλλαγών που θα προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα παραμένει.

Για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή κι όπου χρειάζεται να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας που τηρούσαμε μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr