Μαύρες σοκολάτες με μόλυβδο και κάδμιο- Τα σοκαριστικά ευρήματα μελέτης σε γνωστές μάρκες
ΥΓΕΙΑ

Μαύρες σοκολάτες με μόλυβδο και κάδμιο- Τα σοκαριστικά ευρήματα μελέτης σε γνωστές μάρκες

Για τη μελέτη, η CR εξέτασε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, οι οποίες συνήθως προτείνονται ως η πιο υγιεινή επιλογή για σνακ, προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων.

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα πρόσφστης έρευνας από την Consumer Reports (CR) που δείχνουν πλάκες μαύρης σοκολάτας που μπορεί πραγματικά να εκθέσουν τον καταναλωτή σε επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο.

Για τη μελέτη, η CR εξέτασε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, οι οποίες συνήθως προτείνονται ως η πιο υγιεινή επιλογή για σνακ, προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων.

Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα.

Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε ως όριο το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για μόλυβδο και κάδμιο ως βάση.

Οποιοδήποτε προϊόν με ποσοστό άνω του 100% για οποιαδήποτε χημική ουσία υπερβαίνει το MADL.

Ακολουθούν μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου:

Trader Joe’s: Μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο (192% MADL μολύβδου) και The Dark Chocolate Lover’s Chocolate 85% κακάο (127% MADL μολύβδου, 229% MADL καδμίου)

Hershey’s: Special Dark Mildly Sweet Chocolate (265% MADL μολύβδου)

Lindt: Μαύρη Σοκολάτα Excellence 85% κακάο (166% MADL μολύβδου) και Excellence Dark Chocolate 70% Κακάο (116% MADL μολύβδου)

Godiva: Signature Dark Chocolate 72% κακάο (146% MADL μολύβδου)

Dove: Promises Deeper Dark Chocolate 70% κακάο (112% MADL καδμίου)

Η έκθεση σε μόλυβδο χαμηλού επιπέδου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, «όταν καταναλώνονται,  μεγάλες ποσότητες καδμίου μπορεί να ερεθίσουν σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσουν εμετό και διάρροια», λέει η υπηρεσία.

Έχουν κατατεθεί αρκετές αγωγές εναντίον ορισμένων από των brand, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey – με τους καταναλωτές να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα των προϊόντων.

Το CNBC απευθύνθηκε σε καθεμία από τις πέντε επωνυμίες για σχόλια.

Ένας εκπρόσωπος της Godiva είπε, «Οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι όλα τα προϊόντα GODIVA είναι ασφαλή και ότι ακολουθούν όλους τους σχετικούς κυβερνητικούς κανονισμούς», προσθέτοντας ότι, «Οποιεσδήποτε ανιχνεύσιμες ποσότητες αυτών των μετάλλων ενέχονται φυσικά και δεν είναι αποτέλεσμα κατασκευής ή διαδικασίες αποστολής.»

Η Hershey ακολούθησε επίσης δηλώνοντας: «Δεν προσθέτουμε κάδμιο ή μόλυβδο στα προϊόντα μας και συνεργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές μας για να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία τους σε αυτά. Οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα Hershey με ασφάλεια.»

Οι Trader Joe’s, Lindt και Dove δεν απάντησαν αμέσως σε κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr